Molen Het Ooievaarsnest, Oudkarspel

Oudkarspel, Noord-Holland

Oudkarspel
Dijk en Waard, Noord-Holland
Geestmerambacht

zeskante bovenkruier

geschiedenis
De molen werd in 1856 gebouwd voor Lourens Abrahamsz Borst. Na diens afstammelingen waren begin twintigste eeuw enkele anderen eigenaar, als laatste Jan Lourensz Borst,, waarna in 1904 W. Schenk de molen overnam.
Het was een rietgedekte molen op houten tussenstuk en stenen onderstuk.
Bron onder andere: archief Ten Bruggencate.

NB Volgens Ten Bruggencate was dit een achtkante molen en verdween hij in 1914.

De zeskante molen zou in 1874 zijn overgeplaatst vanuit Oudewater, waar hij als zaagmolen dienst had gedaan, zie De Rolaf (Tenbruggencatenummer 06501 b).
De eigenaar Jan Borst had pal naast de molen een boerenhuis, waarin hij ondermeer een rosmolen had die als grutterij diende (Tenbruggencatenummer 15829).
Molen en huis verbrandden in de nacht van 5 op 6 september 1913.
Bron: mededelingen van A.J.H. Ohlen (kleinzoon van Jan Borst Lzn.) in De Windbrief nr. 88, 1994.

NB De molen staat al aangegeven op de top. veldminuut van 1857.

NRC, 6 sept. 1913:
"Te Oudkarspel zijn van nacht de windkorenmolen van den heer Borst met het grote woonhuis geheel afgebrand. De molen draaide toen de brand ontstond. Men vermoedt als oorzaak het warmloopen der as. De schade is groot; zij wordt echter door verzekering gedekt."
Marianne Teunis, 28 aug. 2013.

Middelburgsche Courant, 8 sept. 1913:
"Te Oudkarspel is Zaterdagnacht, naar de N.R.C. meldt, de windkorenmolen van den heer Borst met het groote woonhuis geheel afgebrand. De molen draaide toen de brand ontstond. Men vermoedt als oorzaak het warmloopen der as. De schade is groot; zij wordt echter door verzekering gedekt."