Molen Het Oude Dijkje (2e), Zijdewind

Zijdewind, Noord-Holland

De Schager- en Niedorper Koggen

Weidemolen
Vijzel Ø 0,90 m

(restant?) gesloopt
geschiedenis
Het Oudedijkje was een meertje binnen de Moerbeekpolder, dat de aangrenzende landerijen nogal wat overlast bezorgde door afspoeling van de grond. Het was de bedoeling om het meertje gelijk droog te maken met het Tjaddinxrijtje, daartoe werd op 20 januari 1632 octrooi verleend. Maar vanwege het slechte resultaat daarvan werd dat tien jaar uitgesteld. Op aandrang van en met financiële ondersteuning van de omliggende grondeigenaren, en gesteund door extra vrijdommen beloofd in een nieuw octrooi van 4 juli 1642, werd het Oudedijkje uiteindelijk toch drooggemaakt, maar ook deze polder heeft de eigenaars weinig voordeel gebracht.

Oosrpronkelijk stond het molentje aan de zuidelijke kade en sloeg direct op de boezem uit. Vanaf ca. 1850 staat het molentje aan de noordelijke kade, en sloeg toen dus op de Moerbekerpolder uit. Mogelijk had dit te maken met maaivelddaling en te grote opvoerhoogte.

De molen aan de noordelijke kade en uitslaand op de Moerbeekerpolder, werd op 2 juli 1927 aan een particulier verkocht. Tegen 1930 was de molen in onvoldoende staat van onderhoud. Aangezien grondige herstelling met grote kosten gepaard zou gaan en de molen bovendien niet op het laagste punt van de polder stond, was door stemgerechtigde ingelanden besloten tot stichting van een windmotorinstallatie. Deze kwam op de zuidelijke kade, van de Moerbeekerpolder, waardoor men rechtstreeks kon gaan uitslaan op de Niedorperkoggeboezem. Daarom werd het poldertje per 1 juli 1930 vrijgesteld van de omslag van de Moerbeekerpolder, en moest ƒ 3600 betalen als afkoopsom voor zijn aandeel in de ten behoeve van de Moerbeekerpolder aangegane nog lopende geldleningen, in de onderhoudskosten van de kade langs de Niedorperkoggeboezem, in de kosten van onderhoud, bediening en verzekering der bemalingsinstallatie en in de onderhoudskosten van de molentocht van de Moerbeekerpolder.

De oude molen werd in 1938 geheel gesloopt. Het Oudendijkje is geheel van de kaart geveegd bij de herverkaveling van de Niedorper Kogge.

- De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.