Molen Klammolen / Wogmeer, noordelijke bovenmolen, Hensbroek

Hensbroek, Noord-Holland

Hensbroek B (1) 20 Polder Hensbroek

Later vijzel Ø 2 m

Deze molen

De molen werd rond 1803 vervijzeld.

Het gebied dat de huidige polders Obdam, Hensbroek, de Wogmeer en Ursem omvat, vormde tot 1535 een watergemeenschap. Daartoe behoorde tevens Overdorp, een buiten de Spierdijk gelegen gedeelte van Berkhout. De Wogmeer was toen nog niet drooggemaakt en stond in open verbinding met het polderwater van de omliggende dorpen. Hieraan kwam kort na de invoering van molenbemaling in het Geestmerambacht (1532) een einde, toen Obdam in 1535 zich afscheidde door het afdammen van de sloten die uitkwamen op de Wogmeer en de aanleg van een dijk op de banscheiding met Hensbroek.

Hensbroek, Ursem en Overdorp maakten hier bezwaar tegen. Obdam kreeg het verwijt dat het zich onttrok aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de afwatering van de Wogmeer. In 1543 stelde Jacob van Duvenvoorde, bijgestaan door Adriaan Stalpaert van der Wiele - de bekende adviseur van keizer Karel V in waterstaatkundige zaken - een regeling vast. Deze bepaalde dat Obdam het recht had om dammen in de meersloten te leggen of te verwijderen en moest een reeds bestaande tocht op de grens van Ursem en Hensbroek worden verbreed en uitgediept en aan weerszijden van stevige kaden voorzien. Aan het eind van de afwatering moest een gezamenlijke molen worden opgericht om het water van de Wogmeer in de Waard te lozen. Deze molen werd door Obdam, Hensbroek en Ursem samen bestuurd en zou een toepasselijke naam krijgen: de Klammolen (klammen = vechten, ruzie maken).

In 1610 werd de Klammolen verkocht aan de bedijkers van de Wogmeer. Het is niet zeker of de Klammolen voortaan diende als zuidelijke bovenmolen van de droogmakerij, of dat deze is vervangen door een nieuwe molen.

De zuidelijke bovenmolen werd in 1948 afgebroken.

Tekst: Jan de Bruin, 31 dec. 2009.

De droogmaking van de Wogmeer

Klik door naar Wogmeer, zuidelijke bovenmolen, Tenbruggencatenummer 00165.

Poldermolen van de Wogmeer

Tekst bij het kaartfragment: Klammolen (1535) op een kaart van de onbedijkte Wogmeer door landmeter Gerrit Dirksz Langedijk uit Alkmaar, vermoedelijk getekend in 1608.