Molen Polder Mijzen, Oude Molen, Schermerhorn

Schermerhorn, Noord-Holland

aan de Gouw tussen Westmijzen en Oostmijzen
De Wester Koggen
Schermerhorn C (2) 126 Het Polderbestuur van Mijsen

vijzel 2 m Ø

geschiedenis
De molen stond aan de Gouw tussen Westmijzen en Oostmijzen. Maalde het water uit de polder naar de Beemster, later Beemsterringvaart.

Volgens Ten Bruggencate gesloopt in 1920.
Maar reeds op de topografische kaart van 1887 is de molen vervangen door een stoomgemaal. Vanaf de kaart van 1892 staat er geen "Stoomgemaal" meer bij.
Het nog bestaande gebouwtje staat waarschijnlijk schuin op het perceel omdat de watergang van de molen ook schuin liep na de vervijzeling.

Het gemaal dateert uit 1879 (Reg. Archief Alkmaar; inv nr 114 in het archief van het Heemraadschap Mijzen). Mogelijk werd de molen al vanaf 1878 ontmanteld, getuige de verkoop van de oude roeden in dat jaar.
De molen wordt op de kaart van Dou (1680) 'de Oude Mole' genoemd, als tegenhanger van 'de Nieuwe Mole' aan de noordzijde van de Mijzenpolder.
Het gemaal blijft behouden. Er zijn molenrestanten bewaard gebleven, namelijk de achterwaterloop en de vijzelkoker.
Steven Kalverdijk, Anthémion bureau bouwhistorie, 24 nov. 2017.

Op het kaartje is het noorden rechts!