Molen van Netersel, Netersel

Netersel, Noord-Brabant

0,5 km ten westen van het dorp
Bladel, Noord-Brabant
De Kempen

1937 onttakeld 1943 restant afgebroken
geschiedenis
Vanuit zijn woonplaats Ravels in België diende in de zomer van 1879 de van oorsprong uit Netersel afkomstige molenaar/koopman Leonardus, beter bekend als Narris, van Himbergen bij de gemeente Bladel een verzoek in een windgraan- en tevens oliemolen te mogen oprichten op perceel A 606. Niet snel daarna zal de grond- of veldkorenmolen, met volgens mondeling verhaal vanuit Arendonk aangevoerde stenen, zijn gebouwd.
Leonardus van Himbergen had in Ravels, na het omwaaien van de oud molen in 1868, daar een nieuwe stenen molen gebouwd en huwde de eigenaresse Johanna de Jongh.

Met als tussenstation Retie, waar hij volgens overlevering molenaarsknecht was, kwam de in Hamont geboren Willem Verhees op 1 januari 1881 als 21-jarige naar Netersel. Hij speelde dus vanaf vrijwel het begin een hoofdrol als molenaar, en huurde de molen gedurende zo'n twee decennia. De molen was toen een koren-, boekweit- en moutmolen.

In 1899 (akte 109) werd de Neterselse korenmolen (perceel A 1859) met bijbehorende ruim 3 ha grond voor 2700 gulden eigendom van neef en timmerman/molenmaker Engelbertus, 'Bertje' of 'Bertus', van Himbergen. Bij notariële akte werd bepaald dat het eigendom per direct overging, maar het gebruik en genot eerst per 1 januari 1901. Tot eind december 1900 was de molen immers verhuurd aan Willem Verhees voor jaarlijks 150 gulden.

In mei 1900 (akte 60) verkocht Engelbertus van Himbergen echter de grondzeiler aan molenaar-huurder Willem Verhees (1850-1910 of 1936) en gingen de rechten over per 1 juni 1900. Voor de korenmolen en bijbehorend erf, weiland en heide van in totaal iets meer dan 3 ha betaalde hij 3250 gulden betaald, 750 gulden meer dan een jaar eerder.
Zoon Willem werd molenaar in Hapert. Adrianus Verhees werd molenaar in Netersel samen met Leo, tevens caféhouder.

In De Molenaar van 15 augustus 1906 staat een advertentie van de zeilenmakers Cohen & Co met daarin een attest van W. Verhees, molenaar die de geleverde molenzeilen reeds drie jaar in gebruik had.

In het centrum van Netersel liet Piet Verhees in 1932 een maalderij bouwen (op perceel A 1930) voor het malen van graan en veevoeder. Deze werd uitgerust met een Crossley horizontale viertakt compressorloze dieselmotor van 33 pk. Bij boedelscheiding in 1933 (akte 94) ging de molen over aan zoon Piet Verhees (1890-1960).

Deze maalderij, die de geschiedenis inging als 'Het Stoom', luidde het einde in van de windmolen. Het houten draaiwerk werd gebruikt voor restauratiewerkzaamheden elders. De stenen van de oude windmolen werden, zo wil de overlevering, hergebruikt onder meer bij de bouw, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, van de woning gelegen annex schuur-stal-café op De Blikken. Het oude molenterrein werd nog enige tijd gebruikt als voetbalveld bekend staand onder 'De Oude Meulen'. Leo Verhees, de laatste molenaar van Netersel, overleed in 1997.

Bronnen:
- Van Himbergen en Verhees, molenaars Netersel, art. door Bart Beex in De Rosdoek nr. 124, 2007, blz. 4-10. Uitg. Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden.
- Informatie Erik Stoop, 10 maart 2009.
- Informatie Jos Teurlings, 7 okt. 2011.

trivia
De tekst linksonder op de ets luidt: "17e october te Netersel gemaakt voor Piet Verhees Albert Neuhuys 1923".
Met dank aan Greet Willems-Verhees.