Molen Sloterbinnen- en Middelveldse Gecombineerde Polders, Noordermolen / Baarsjesmolen, Amsterdam

Sloterbinnen- en Middelveldse Gecombineerde Polders, Noordermolen / Baarsjesmolen
media-bestand
Molen 02484 d Sloterbinnen- en Middelveldse Gecombineerde Polders, Noordermolen / Baarsjesmolen (Amsterdam)

bij de Drie Baarsjes aan de Kostverlorenvaart, langs de molentocht
Sloten
Sloten, Sloterdijk, Osdorp en de Vrijegeer C (2) 491 Sloter binnen en middelwegsche gecomb. Po.

scheprad
later vijzel 1,84 m Ø (voor 1863)

geschiedenis
In 1894 is de molen verkocht en in 1895 verplaatst naar de Sloterdijkermeerpolder waarvan de molen op 24 augustus 1893 was verbrand.

“De Noordermolen van de Sloterbinnen-en Middelveldsche gecombineerde polders bij de Drie Baarsjes aan de Kostverlorenvaart langs de molentocht …
Deze molen was al vroeg voorzien van een vijzel, die in 1870 moest worden vernieuwd, In 1894 werd de molen buiten gebruik gesteld. Op 23 november van dat jaar werd hij voor f 1000 verkocht aan het bestuur van de Sloterdijkermeerpolder, waarvan de vijzelmolen op 24 augustus 1893 na blikseminslag was afgebrand. Op zijn nieuwe plek heeft de molen nog tot 1954 gestaan.”

“Halverwege de negentiende eeuw stonden er op het grondgebied van de vroegere gemeente Sloten negen poldermolens die zorg droegen voor de bemaling. Twee molens aan de Kostverlorenvaart in de wijken die nu liggen in het Stadsdeel De Baarsjes zijn al in het laatste kwart van de 19e eeuw verdwenen en door een gemaal vervangen, dat in 1951 op zijn beurt weer werd vervangen door het huidige Akergemaal te Sloten. Twee molens ten noorden van de Haarlemmertrekvaart zijn in de jaren twintig vervangen door gemalen. In het gebied ten westen van de stad en ten zuiden van de Haarlemmerweg, waar nu de Westelijke Tuinsteden liggen, bevonden zich vijf poldermolens. Met de aanleg van de Haarlemmertrekvaart in 1632 werd de afwatering van de ten zuiden hiervan gelegen polders bemoeilijkt. Twee afzonderlijke polders werden samengevoegd tot de Sloterbinnen- en Middelveldse gecombineerde polder. Deze kreeg drie molens, waarvan twee aan de Kostverlorenvaart (de Noordermolen en de Zuidermolen) en een aan de Haarlemmerweg, de 1100 Roe. Deze laatste werd gebouwd in 1674 en vervangen in 1757

- NH Molenboek 1981.
- De Molens van Amsterdam in oude Ansichten, deel 3. Uitgave van de Europese Bibliotheek te Zaltbommel, 1983 / 2001.

Op een kaart uit ca. 1650 in het Archief Amsterdam (UZFA00022000001) wordt de molen al weergegeven (zonder tekst), evenals de Zuiderwatermolen (met tekst 'watermolen').

Molen van de Sloterbinnen- en Middelveldsche gecombineerde polders/ v/h Sloter Polder Baarsjeszijde

De molen werd ook wel de Baarsjes Watermolen genoemd.

Kostverlorenvaart e.o.
'Noordermolen' van Sloter Binnen- en Middelveldse Gecombineerde Polders bij 'de Drie Baarsjes'.Sneeuwlandschap.

datering: 1891