Molen De Kop / De Gouden Kop / De Gekroonde Kop, Amsterdam

De Kop / De Gouden Kop / De Gekroonde Kop

tussen Midden- en Voorweg
Amsterdam C (4) 294 Jacob van der Woude, houtzaagmolenaar

Leydse Courant, 18 juli 1768:
"Verkoop:
J. VERWEY, GYSBERTSZ. en J. DE LA FONTAINE VERWEY, Makelaars, zullen op Woensdag den 20 July 1768, ... middag ten 10 uuren, te Amsterdam op de Werf van den Heer Hubertus Sas, aan de Molen DE KOP, tussen de Raam- en Zaagmolen Poorten, verkoopen circa 2000 Stukken extra puyk CEEDEREN-HOUT. By Kavelingen van 20 á 30 Stukken by de Hoop; liggende op de voorsz. Werf: en aldaar Morgen en op de Verkoopdag te zien."

Testament van Jan Cornelisse de Kop, molenaar van deze molen, gedateerd 30 augustus 1727. Enig erfgenaam was zijn dochter Antje Jans, getrouwd met Marten Loman.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, toegang 5075, inv. 8922, pag. 197 e.v.
Arjen Lobach, 4 maart 2023.

1695-1736 betaalde Jan Cornelisz Kop de jaarlijkse windpacht van ƒ 4 voor molen De Kop.
1737-742 Adriaan Martensz Looman.
1743-1771 Hubertus Sas
1772-1774 Cornelis de Kruijff (voorheen op De Noordstar)
Bron: Stadsarchief Amsterdam, inv. 366 sub 433, pag. 107.

Op 1 juni 1763 zegde een flink aantal eigenaars van molens het op 18 januari 1760 gesloten verzekeringscontract weer op. Voor De Kop was dat Huijbertus Sas.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, toegang 5075, inv. 12230, pag. 411 e.v..

Opregte Haarlemsche Courant, 4 & 10 dec. 1829:
"Verkoop:
No. 1: Op Maandag den 21 December 1829, ten overstaan van den Notaris J. van Riet, en in het bijzijn van den Weld-Ed. Heer Vrederegter van het vijfde Kanton, in het voormalige O.Z. Heeren-Logement, te Amsterdam, 's avonds ten vijf ure, aan den meestbiedenden of hoogstmijnenden presenteren te verkoopen: Eene kapitale hechte sterke en weldoortimmerde HOUT-ZAAGMOLEN, genaamd DE GOUDE KOP, zijnde een Paltrok, met deszelfs vaste en losse Gereedschappen, Heeren-Huizingen, Knechts-Woningen, Timmer-, Hout-, en Wagenschots- Lootsen, Schuitenhuis, Boomgaard en Moesland, en verdere Betimmeringen, Buitenwijk 4. No.422. Y.M.G. 5. No. 50 en 51; benevens twee Kampen WEILAND, te zamen in één Koop.
No. 2.: Een DITO, genaamd HET LUIPAARD, zijnde een Paltrok, met deszelfs vaste en losse Gereedschappen, Heeren-Behuizingen, Knechts Woningen en Lootsen, Buitenwijk 4. No.440. Y.M.G. 5. No.47 alsmede bezijden de Molen een Stuk MOESLAND, te zamen in één Koop."

In 1882 was Cornelis de Kruijff (Kruyff) eigenaar van deze molen, de grond was eigendom van de gemeente Amsterdam.
Frans de Kruijff, 9 nov. 2018.

trivia
De naamgeving en plaatsaanduiding van deze molen in "Molens in Noord-Holland in oude ansichten", 1980 is onjuist.

De standplaats was tussen Midden- en Voorweg en het erf was gericht naar de sloot langs de Middenweg. Net als de kaart aangeeft ligt nu ter plekke de Frederik Hendrikstraat.
Theo Bakker, 4 maart 2010.

Verklaring van de afbeelding hieronder:
Gezicht op de Singel buiten de Zaagpoort te Amsterdam in 1700

De namen der molens zijn (van links naar rechts)
1. 't Heijblok
2. De Hoop
3. Simson
4, de Roo' Leeuw
5. de Haas
6. 't Kalf
7. de Valk
8. de Kool
9, de Otter (de nog bestaande molen)
10. het Luipaard
11. 't Blaauwe Hert
12. de Kop

Mijn bet-bet overgrootvader is Sijbrand de Vries, geboren op 3 mei 1810 te Amsterdam, was houtzaagmolenaar en later houtkopersknecht achtereenvolgens op 1- houtzaagmolen de Otter Amsterdam rond 1838, 2- Het Heiblok van 1851-1861, 3- De Schelvisch van 1861-1870, 4- De Kop van 1873-1879 en in diezelfde periode 5- De Wip en tenslotte 6- De Jager. Op molenwerf De Jager is hij op 31 januari 1890 overleden.
Sijbrand de Vries is op 24 januari 1838 getrouwd met Johanna Wilhelmina Zwart, geboren 8 oktober 1813 te Amsterdam. Zij is overleden op 3 februari 1868 op Molenwerf de Schelvisch.
Joke de Vries, 11 mei 2020.