Molen van Golstein / Molen op Teuge / De Groene Molen, Teuge

Teuge, Gelderland

Teuge
Holthoevensestraat
Voorst, Gelderland

1931 onttakeld 1992 restant verbrand
geschiedenis
Deze mooie stellingmolen werd gebouwd in 1848 in opdracht van Roelof Golstein, afkomstig van een molenaarsgeslacht uit Dalfsen. Eerst huurde deze Roelof de molen te Veessen, maar omdat hij daar te weinig omzet had, ging hij lopend(!) op zoek naar een plek waar dat beter zou zijn. De keuze viel op Teuge, daar er in deze omgeving nog geen molen was.

Een stuk bos werd gekocht van de toenmalige bewoners van het Hartelaar, een buitengoed tussen Teuge en Twello, wat nog bestaat. Het bos werd gekapt, en begonnen werd met de bouw van de molen. Later bouwde men er het voorhuis bij.

De enige dochter van Golstein huwde een bakker die zijn bedrijf naast de molen opzette. In 1877 werd het molenbedrijf voortgezet door zijn zoon Lambertus Zwerinus, en daarna door zijn kleinzoon Willem Anne. Een zoon van de laatst, Bertus, overleed in 1954 op jonge leeftijd, waarna het bedrijf overging naar de familie Fikse. Twintig jaar later overleed Fikse, waarna het bedrijf werd overgenomen door Schutte.

Het was een achtkante molen, rietgedekt, oudhollands opgehekt. De stellingschoren rustten op de grond. Het onderstuk was van steen. De molen bevatte twee koppel stenen. Het was vanaf het begin aan een naamloze molen, men sprak van de molen van Goldstein of de molen op Teuge.

In 1925 werd de molen onttakeld, omdat de wieken erg slecht waren en vervangen moesten worden, daar was geen geld voor, dus afbraak volgde.

Na de opheffing van het Station Teuge wed het stationsgebouw gekocht en vrijwel in de oorspronkelijke staat overgeplaatst naar de molen, waar het als opslagplaats, voorzien van laadperron dienst deed. Toen ook werd als eerste in de omgeving een stoom locomobiel gebouwd tot men volautomatisch werd door middel van een engelse Grosley dieselmotor.

Naast de molen staat het huis dat eens door de molenaarsfamilie werd bewoond. Thans is het restant geheel ingebouwd en worden er veebrokken gemaakt van buitenlands meel. Daar de buurt veel overlast ondervond van de "brokkenmakerij" zoals stof enz. heeft men grote filters in de grond gemaakt van 740 balen heide en 330 balen Zweedse turf, dit filtert en zuivert de lucht.

Bron: "Het Zaagblad", Vereniging vrienden van de bolwerksmolen, nov 1989, 12-15; verteld door Mevr. Golstein - Bouwman, Apeldoorn, de heer Bleumink uit Teuge en de heer Singel uit Wenum. Opgeschreven door L. en B. van Beek.
jnjv

In 1989 had men plannen om het bovenstuk van de molen af te breken en de rest dicht te maken, maar omdat dit teveel kosten met zich mee bracht zag men daar vanaf.

Op 10 november 1992 verbrandde het restant.

Volgens Ten Bruggencate heette de molen "De Groene Molen".