Molen De Hoop, Apeldoorn

Apeldoorn, Gelderland

Apeldoorn
thans Kraanvogelhof, vh. op 't Botsche Veld
Wormen

1876 onttakeld 1919 restant gesloopt
geschiedenis
De molen moet waarschijnlijk in 1829/1830 gebouwd zijn. Uit een acte blijkt, dat Jan Derks Siebelink ƒ 3000 leende van Bart Meijerink, met als onderpand hun nieuw gebouwde achtkante molen De Hoop.
De molen stond op een opgeworpen berg in Wormen op de heide "Botsche Veld" (thans Kraanvogelhof) en was in de wijde omtrek goed te zien. Voordat deze molen er stond werd het graan voornamelijk gemalen op de Monnikhuizer watermolen door Jannes Muller.
Jan Derks Siebelink liet zijn molen ombouwen tot pelmolen maar hield het in 1836 voor gezien en verkocht de molen met erf, huis en bouwland op 2 september 1836 aan Johannes William de Groot Abrahamszoon, een koopman uit Amsterdam.
Op een openbare verkoping op 30 juli 1839 werd het huis en de molen verkocht voor fl 6500,- aan molenaar Ruinder Geurt van Neck uit Voorst. In 1854 is het huis verbrand, maar is ook weer herbouwd. Hij bleef tot 1855 de eigenaar en verkocht op 29 september 1855 de molen aan Johannes Koekkoek uit Epe voor ƒ 4300. Johannes Koekkoek bleef tot 1870.
In 1865 werd het kanaal naar Dieren doorgetrokken. In 1869 werd de molen verkocht aan bakker Johannes Nijland en aan de koopman Jan Pieter Willem van Dijk.
Op 3 april 1869 brandde de bakkerij af, de molen bleef nog net gespaard. In 1876 werd de spoorlijn aangelegd, bebouwing rukte op en de windvang voor de molen nam af. De molen is in overleg, dus met een schadevergoeding, onttakeld.
De molen had wel windrecht, maar de molenaren J.P.W. van Dijk en J. Nijland kozen voor geld en de molen bleef tot 1919 hun eigendom, daarna is het restant gesloopt.

Vroeger is molen De Hoop in bezit geweest van een van mijn voorvaderen: Johannes Koekkoek.
Informatie van Jan Bremer, 25 juni 2008