Molen Polder Oost- en West-Zomerlanden, polderdeel Oost-Zomerland, Heinenoord

Heinenoord, Zuid-Holland

Windbemaling opgeheven 1878.

>
buiten bedrijf gesteld

Molen van het polderdeel Oost-Zomerland van de polder Oost- en West-Zomerlanden.
In het oostelijk deel van de polder aan het noordelijk uiteinde van de Molenvliet, 440m ten zw van Kuipersveer.

23 juli 1851 brandde één van de twee af t.g.v. blikseminslag*. Reeds op 7 augustus 1851 werd de aanbesteding aangekondigd van een nieuwe stenen molen*.

Op 6 juli 1861 werd aanbesteed het rijzen van de West- of Klein-Zomerlandse watermolen*.

In 1878 werden beide molens vervangen door 1 stoomgemaal, dat geplaatst werd achter de sluis bij het Kuipersveer.

Bron: Dordrechtsche Courant.
Jaap de Vries, 24 februari 2009.
In 1850 brandde de Grote molen van het polderdeel Oost-Zomerland ten gevolge van blikseminslag af. In 1851 werd de bouw van een stenen watermolen met bijbehorende leveranties van materialen, ter vervanging van de afgebrande grote wipwatermolen aanbesteed. In deze stenen grondzeiler werd in 1859 een gietijzeren bovenas van het fabricaat Penn & Comp. F.J. geplaatst. In de as werden de initialen van de toenmalige dijkgraaf, O.B. 't Hooft van Benthuizen, gezet. Deze as draait momenteel in korenmolen "De Vier Winden" te Monster. Niet bekend is of ook de gehele kap uit Heinenoord afkomstig is.

Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard, IJsselmonde, Kralingen & Vlaardingen, 12 juni 1880
VERKOOP tot AFBRAAK van
2 WATERMOLENS

Het Bestuur van den Polder de Oost- en West-Zomerlanden van Heinenoord, is voornemens op Zaterdag den 26 Juni 1880, des middags ten 12 uur, bij C.J. van der Woel te Heinenoord, om af te breken, te verkoopen:
Ten 1. Den opstand van een kapitalen steenen, in 1850 gebouwden watermolen, genaamd Oostmolen, staande nabij Kuipersveer en Puttershoek;
Ten 2. Den opstand van een wipwatermolen, genaamd de West- of Kleine Molen, staande nabij Heinenoord.

Nadere inlichtingen te bekomen bij den Fabriek en Landmeter H. Beijers te Puttershoek, die op den dag der Verkoop aanwijzing zal doen.

Na het buiten bedrijf stellen van beide molens in 1880 werd hun taak overgenomen door een stoomgemaal te Kuipersveer. Het gemaal met stokers- en machinistenwoning werd ontworpen door Ing. J. Paul, architect te Zevenbergen.

Tussen 1907 en 1909 werd de oude stoommachine vervangen door een nieuwe compound stoompompinstallatie met stoomketel.

Rond 1949 werd de stoomkracht vervangen door een elektrisch aangedreven installatie. Thans maalt hier een modern elektrisch aangedreven gemaal.

nog waarneembaar

Na de afbraak van de molen werd de boezem doorgetrokken en het erf vlak getrokken. Thans kan men nog een lichte verhoging in het landschap ter plaatse opmerken. Rond deze bult liggen verschillende brokken IJsselsteen verspreid, die tijdens het ploegen omhoog gekomen zijn .
Informatie van Jesse in 't Veld, 5 december 2013.

trivia

De molen dbnr. 4792 staat getekend onder (toon op kaart) op de plaats van de molen van West-Zomerland. Als dit inderdaad een wipmolen is geweest, zal de afgebrande molen die van Oost-Zomerland geweest zijn.

De complete kap van deze molen zit tegenwoordig op de korenmolen van Monster. Dit is onder meer te zien aan het opschrift op de bovenas. Hierop staat de naam van de toenmalige dijkgraaf, O.B ´t Hooft van Benthuizen, gegoten.
Van de molen resteert onder het maaiveld waarschijnlijk nog de fundatie. De vm. molenplaats ligt thans bezaaid met IJsselsteentjes, welke met het ploegen omhoog zijn gekomen.
Jesse in 't Veld, 11 april 2013.