Molen Polder Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland, ondermolen, IJsselmonde

IJsselmonde, Zuid-Holland

IJsselmonde
oostelijk bij de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht
IJsselmonde

scheprad

geschiedenis
Polder: Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland, de laagste polder op het eiland IJsselmonde. 'Meester Arend van der Wouden' lag binnen Charlois en 'Dirk Smeetsland' binnen IJsselmonde.
De gecombineerde polders hadden een tweegang die uitsloeg op de Vierpoldersboezem. De beide molens stonden ca. 250 m van elkaar verwijderd en vormden op dit eiland de enige getrapte bemaling.

Nieuwe Rotterdamsche Courant, 4 juli 1865:
"OPENBARE AANBESTEDING. DIJKGRAAF en HEEMBADEN van den Polder Dirk Smeetsland en Mr. Arend van der Woudens land zullen op Donderdag den 13den Julij 1865 aanbesteden:
Het BOUWEN van een geheel nieuwen steenen WATERMOLEN ter plaatse van den op 5 Junij jl. afgebranden Wipwatermolen.
Het bestek zal van af Donderdag ter inzage liggen in den Hollandschen Tuin by P. De Lijster te IJsselmonde, alwaar de besteding geschiedt en zijn mede verkrygbaar gesteld bij den Penningmeester van voorn. Polder tegen betaling van ƒ 1.
De aanwijzing zal geschieden op den dag der besteding, van af 10 ure 's morgens, terwijl nadere inlichtingen te bekomen zijn by den Fabrijk en Landmeter P. BREUK te Strijen.
De Secretaris De Voorzitter J. MOLENAAR. K. VAN DER VORM."

De tweegang was in gebruik tot 1918 toen er elektrische bemaling kwam, beide molens werden daarna gesloopt.
Laatste molenaar van de ondermolen was Klaas Hagendijk.