Molen van Gerrits / Ter Goeder Trouw, Oeffelt

Oeffelt, Noord-Brabant

Land van Cuijk

Pot ✉︎ ? binnen ? binnen 1948
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1946 26,00

1944 door oorlogsgeweld 1954 gesloopt
geschiedenis
De in 1862 gebouwde stenen bergmolen was eigendom van Arnoldus Gerrits en werd in 1944 door oorlogsgeweld zwaar beschadigd.

In 1954 werd het molenrestant geheel gesloopt. De twee roeden gingen na de onttakeling naar Merselo, waar de ene roede als roede diende en de andere als lange spruit.

De Tweede Wereldoorlog heeft ook Oeffelt niet onberoerd gelaten. Op 20 oktober 1944 blies een groep van over de Maas gekomen Duitsers de kerktoren op, die neerkwam op het schip van het uit 1854/1859 daterende bedehuis. Ook het raadhuis kreeg toen de genadeslag.

Op 7 november 1944 is ongeveer de hele bevolking geëvacueerd en de mensen werden gedwongen om een onderkomen in de omgeving te gaan zoeken.
In de loop van de maand maart 1945 is de bevolking geleidelijk teruggekeerd, nadat ten gevolge van het grote geallieerde offensief de overkant van de Maas en een gedeelte van Duitsland van vijanden was gezuiverd. De oorlogsschade viel niet mee. Naast de kerk en het gemeentehuis hebben tevens vele huizen tijdens de oorlog schade opgelopen. Ook de molen kwam er niet ongeschonden uit.

Bron: Zoeken in Archieven

Op de 1e foto staat achteraan de nog bestaande molen De Vooruitgang uit 1913.
Op de tweede afbeelding de gehavende molen, heeft in een krant gestaan met de volgende tekst:
“THE BIG GUNS SPEAK ... offensive”
(7.2-inch Howitzer kanon gepositioneerd in de ruïnes van een molen in het dorp Oeffelt, 19 februari 1945)

Van Gavin Philip (UK) ontvingen we het bericht dat zijn grootvader als officier deel uit maakte van "the 25th Battery of the 53rd Heavy Regiment of the Royal Artillery".
Hij was het dagboek van zijn grootvader aan het uittypen en vond er nog meer gegevens:
"on the afternoon of the 16th February an Army photographer came along to take our “pictures”. He was intrigued at seeing a big gun parked just outside a windmill. He did get a few good snaps of us in action and promised to send us copies ...

Mocht er iemand meer afbeeldingen hebben over deze acties van de Engelse militairen in Oeffelt, dan graag contact opnemen met de redactie.