Molen De Korenmolen / Molen van Brinkman, Hoogvliet

Hoogvliet, Zuid-Holland

IJsselmonde
Hoogvliet B (1) 88 Arij de Booij, koornmolenaar

3 koppel maalstenen en 1 pelsteen

De molen werd gebouwd door D.D. van Dijk uit Piershil.
In de tijd dat er nog volledig door middel van windbemaling werd gemalen met de molen was meelhandelaar C. Koppenol de eigenaar.
Later toen de molen van eigenaar veranderde en in handen kwam van de Coöperatie, kwam er naast de molen een gemotoriseerde malerij.
Molenaars waren o.a. De Bruin en Bas Pors, terwijl Jacob v.d. Leer vele jaren vrachtrijder voor deze Coöperatie is geweest.
De eigenaar was H. Brinkman

Rotterdamsche Courant, 18 maart 1834:
"V. F. TROMER, Openbaar Notaris, residerende te Rhoon, kanton Ridderkerk, als last hebbende van zijnen Principaal, is van meening op Woensdag den 2 April 1834, des morgens ten 10 ure, in de Herberg de Gouden Zalm, te Pernis, te veilen en onmiddellijk daarna af te slaan : Eenen hechten, sterken en welgelegenen Steenen WINDKORENMOLEN, zijnde de Korenmolen van Hoogvliet, met al deszells AP- en DEPENDÈNTIEN en TOEBEHOOREN, benevens deszelfs HUIZING, bestaande in een Huis, Schuur en Erf, staande en gelegen aan den Boerendijk, onder de gemeente Hoogvliet, ei; op den Kadastralen Legger bekend ouder sectie B, n.w 88 en 89; kunnend, biet den 3 Mei 1834 worden aanvaard. Informatien te bekomen bij JACOB BATENBURG, Korenmolenaar te Hoogvliet, en gemelden Notaris."

Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard en IJselmonde, 22-11-1890
AFSLAG op Woensdag 26 November 1890, voormiddags 11 uur, in «het Wapen van Rhoon” te Roon, van den zoo gunstig bekenden, goed onderhouden
Steenen- Windkoorn- en Pelmolen, zijnde „den Koornmolen van Hoogvliet” met dezelfs toebehooren en huizingen, Schuur, Erf en Mitswoning, ’ samen groot 16.77 Aren, jl. Woensdag 19 November geveild en alstoen in bod gebracht op f 6330,—. NINABER, Notaris te Charlois.

Nieuwe Vlaardingsche courant, 29-04-1905
Korenmolen Hoogvliet
De Notaris N. A. VAN BUUREN te Charlois, zal op Donderdag 11 Mei 1905, en op Donderdag 18 Mei 1905, bij afslag, telkens voormiddags 11 uur, bij Mej. A. Zwanenburg te Pernis verkoopen: De hechte en sterke goed onderhouden Ronde Steenen Windkoren- en Pelmolen, waarin 3 koppel maalsteenen en 1 pelsteen, benevens 3 Woonhuizen, waarvan een het molenaarshuis en de 2 anderen knechtswoning, alsmede erf en open grond, beplant met Vruchtbomen, alles allergunstigst bij elkander staande en gelegen te Hoogvliet, aan den Boerendijk, Sectie B no. 88 en 89 groot 16 aren 77 centiaren, kondl. 1905 f 23.— polderl. 1905 f 2,73. Erfpacht ’sjaars f 8.—
Eene woning is verhuurd voor 50 cent en eene foor 75 cent beide per week, makende samen sjaars f 65.—. De Gemeente Hoogvliet ligt aan den stoomtramweg Rotterdam naar Spijkenisse. Aanvaarding en betaling der kooppenningen 15 Juni 1905.
Te bezichtigen dagelijks behalve Zondags. Informatiën bij den heer H. BRINKMAN :e Pernis en voorm. Nots VAN BUUREN, Rietdijk 19 te Charlois.

'Mijn overgrootvader Adrianus de Bruin, was molenaar op deze molen.
Op de 1e foto staat Adrianus de Bruin met zijn vrouw Grietje van der Waal en drie van zijn zes kinderen.
Adrianus de Bruin was eerder al molenaar op De Blauwe Molen te Rotterdam.'
Jan van der Stoel.

trivia

De locatie is een redelijk nauwkeurige schatting naar de ligging van de kadasterkaart op de huidige situatie.