Molen De Hoop, Abbenbroek

Abbenbroek, Zuid-Holland
b

korte karakteristiek

naam
De Hoop
modeltype
Ronde molen, grondzeiler
functie
korenmolen
bouwjaar
bedrijfsvaardigheid
Tijdelijk niet draaivaardig (zie 'Geschiedenis')
bestemming

Het malen van graan, thans op vrijwillige basis

adres
Gemeenlandsedijk Zuid 25
3216 AH Abbenbroek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01912
oude dbnr.
B943
Meest recente aanpassing
| Foto roe
media-bestand
Molen 01912 De Hoop (Abbenbroek)
René Kleijn (27-12-2018)

locatie

plaats
Abbenbroek
gemeente
Nissewaard, Zuid-Holland
streek
Voorne-Putten
kadastrale aanduiding
Gemeente Abbenbroek, sectie A, nr. 756
geo positie
X: 76400, Y: 429409
N: 51.84771, O: 4.24647
biotoopwaarde
3 (matig)
landschappelijke waarde
Groot, bepalend voor het dorpsbeeld en uit westelijke richtingen soms van verre zichtbaar. Aan de NO-zijde is de omgeving evenwel sterk verbost.

contact en bezoek

bezoek/postadres
Gemeenlandsedijk Zuid 25
3216 AH Abbenbroek
molenaar
René Kleijn
telefoon
06-25093014
open voor publiek
ja
open op zaterdag
nee
open op zondag
nee
op afspraak
nee
openingstijden

Tijdelijk niet te bezichtigen. 

toegangsprijzen
winkelinformatie
meelverkoop
nee
museuminformatie
gericht op scholen
nee
bijzonderheden
fietsroute
fietsroute in de buurt van De Hoop via fietsnetwerk.nl

constructie

modeltype
Ronde molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
Ronde stenen molen, onderaan buikvormig, hogerop iets getailleerd gemetseld, gedeeltelijk gepleisterd.
kap
Gepotdekseld en afgedekt met EPDM
inrichting

Eén koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk; elektrisch luiwerk; op de begane grond een hamermolen (buiten gebruik).

versieringen

Sierlijke baard, donkergoen geverfd, wit afgebiesd met in kleine cijfers het jaartal '18 43' en daaronder de afbeelding van een zon (geel geverfd). Onderaan de baard een uitgesneden 'koord', rood geverfd.

Opmerkelijk gesneden en sierlijke achterbaard; sluit zeer fraai aan bij het achterkeuvelens.

Gevelsteen met opschrift
DE HOOP
van deez molen is den eer-
sten steen gelegd door
Hendrik J. Bubberman
op den 9 December 1842

plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
kruiwerk
Rollenkruiwerk; 36 houten rollen. Kruirad.
vlucht
22,50 m.
vang
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel; pal.
overbrenging

Bovenwiel 66 kammen
Bovenschijfloop 29 staven
Spoorwiel 68 kammen
Steenschijfloop 24 staven
Overbrengingsverhouding 1 : 6,16

hoogte
wiekvorm
Oud-Hollands
Kantel uw mobiel om de tabellen helemaal te zien
wiekenkruis
fabrikant roenummer positie bouw fabricagejaar jaar gestoken positie jaar verdwenen lengte
media-bestand
Roede 1112, Pot
Pot
✉︎ 1112 buiten 1878 1878? buiten aanw. 22,50
media-bestand
Roede 1113, Pot
Pot
✉︎ 1113 binnen 1878 1878? binnen aanw. 22,50
molen heeft problemen met de roeden
wiekverbeteringen

Deze molen heeft nooit een wiekverbetering ondergaan.

bovenas
fabrikant asnummer fabricagejaar jaar gestoken jaar verdwenen lengte
media-bestand
As 101, Penn & Comp, F.J.
Penn & Comp, F.J.
✉︎ 101 1857 1857? aanw. 04,60
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
werkend
bouwjaar
bedrijfsvaardigheid
Tijdelijk niet draaivaardig (zie 'Geschiedenis')
bestemming

Het malen van graan, thans op vrijwillige basis

molenmaker
Willem Vermaas, Hellevoetsluis (1843)
omwentelingen
eigendomshistorie

De Stichting Molenbehoud Nissewaard is eigenaar sinds 2 juli 2015, daarvoor de gemeente Nissewaard sinds 1 januari 2015, daarvoor de vm. gemeente Bernisse sinds 1980; daarvoor de vm. gemeente Abbenbroek sinds 1974; daarvoor drie generaties Zandijk.

geschiedenis

In 1842 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van een molen die vanwege zijn bouwwijze naderhand sterk op zou vallen: de romp werd aan de onderzijde breed uitgebouwd en daarna ingesnoerd, waardoor een enigszins flesvormig geheel ontstond. Gezien de gelijkenis met het (in 1967 gesloopte) korenmolentje van Oudenhoorn werd al langere tijd aangenomen, dat beide molens dezelfde ontwerper dan wel metselaar hadden. 
Inmiddels is hiervoor bewijs gevonden: van De Hoop was al bekend dat deze door Willem Vermaas uit Hellevoetsluis was gebouwd. In het notarieel archief van Voorne-Putten bevinden zich stukken (Inv.nr. 1319; akte nr. 157) die wijzen op Oudenhoorn: "Aanbesteding tot de opbouw van de korenmolen aan de Mooldijk te Oudenhoorn, op verzoek van Jean de Rouville als correspondent van de Algemene Brandwaarborg-maatschappij te Rotterdam. Aangenomen door Willem Vermaas, timmerman te Hellevoetsluis, voor f 4450. Volgt bestek. De sloop van de oude en bouw van de nieuwe molen moet binnen vijf maanden zijn voltooid".

In Abbenbroek werd tot 1947 op windkracht gemalen, daarna werd uitsluitend nog de hamermolen, die in de molen opgesteld stond, gebruikt. Ooit waren er drie koppel maalstenen, thans is dat er nog één. 
In 1974 kocht de toenmalige gemeente Abbenbroek de inmiddels vervallen molen van de familie Zandijk. Deze was drie generaties eigenaar geweest, met Frans Zandijk als laatste.

In 1979 volgde een maalvaardige restauratie. Daarna is op vrijwillige basis veevoer gemalen. Later werd dat wegens gebrek aan klandizie beëindigd.
De inmiddels antieke hamermolen is nog altijd aanwezig (zij het vrijwel niet zichtbaar, want deze is grotendeels onder de vloer van de begane grond aangebracht) maar kan niet meer functioneren omdat de krachtstroomaansluiting verwijderd is. 

In 2013 werden beide Potroeden gestreken, gerepareerd en vervolgens weer gestoken. Opmerkelijk hierbij: dit is de enige keer geweest, dat deze roeden 'eruit' waren: ook bij de grote restauratie van 1979 bleef de kap op de molen en de roeden erin! Zij behoren inmiddels tot de oudste nog aanwezige Potroeden, die origineel voor een molen gemaakt zijn. Volgens de huidige molenaar is dit te danken aan het feit, dat de molenaars Zandijk het wiekenkruis na iedere maaldag consequent overhek zetten. Zo bleef de molen ook staan toen hij buiten bedrijf was gekomen: de roeden konden op deze manier goed uitwateren. 

In juni 2015 zette men de molen stil nadat was vastgesteld dat de penbalk deels was vermolmd. Later heeft men die balk gerepareerd. Daar bleef het niet bij: beide voeghoutkoppen aan de achterzijde zijn aangegoten en van het bovenwiel zijn een plooistuk en drie stukken achtervelg vernieuwd. In februari 2016 was de molen weer maalvaardig.

In februari 2018 begon molenmakerij Van der Wal met nieuw herstel: het steenschijf werd geheel gerestaureerd, ook enkele ramen en een deur vernieuwd, dit naast een aantal ernstig door houtworm aangetaste spoorwielkammen. De achterbaard werd verwijderd, geheel hersteld, deels gereconstrueerd en daarna weer aangebracht. De eigenlijke baard (aan de voorzijde dus) is geheel vernieuwd: de oude kon niet meer worden gerestaureerd. De kleurstelling van die baard is meteen veel meer naar de oorspronkelijke staat teruggebracht.

In augustus 2018 volgde wederom grondig herstel, nu aan de stenen romp: die stond voor het eerst sinds de bouw compleet in de steigers! Eind november dat jaar werd dit steigerwerk weggehaald na deze lastige maar geslaagde klus: met name rond alle vensteropeningen was veel herstel nodig, iets wat werd bemoeilijkt omdat het juiste formaat bakstenen niet meteen voorhanden was.
Terwijl de metselaars buiten bezig waren maakte de molenaar binnen het koppel stenen weer geheel op orde: dat had na enige jaren in onbruik te zijn geweest een flinke herstelbeurt nodig.

14 september 2019 werd gevierd dat deze molen, tezamen met De Arend te Zuidland, weer gereed was. De Commissaris des Konings, drs. J Smit, verrichtte de officiële handeling door de vang van molen De Hoop te lichten. Naast de CdK waren ook burgemeester Van Oosten van de gemeente Nissewaard en de directeur van de Hollandsche Molen, mw. Bakker, en vele anderen aanwezig, om samen met molenaar René Kleijn en het bestuur van Stichting Molenbehoud Nissewaard dit heuglijke feit te vieren. 

In juli 2023 bleek de zeer oude Pot-binnenroede een scheur te hebben opgelopen en als gevolg werd de molen stilgezet. Inmiddels is bekend dat beide Potroeden zullen worden gerestaureerd, de eigenaar heeft e.e.a. voorbereid. Hopelijk eind 2024 weer een draaiende en malende molen in Abbenbroek!

aanvullingen

wetenswaardigheden

Molen en directe omgeving vormen een fraai geheel: om die reden zijn niet alleen molen, maar ook molenaarshuis en schuur Rijksmonument.

De staart is voorzien van een galghout (de horizontale balk ongeveer halverwege de staart), iets wat vroeger op Voorne-Putten vaker te zien was, maar thans nog alleen in Abbenbroek.

foto's

foto's