Molen van Korteweg, Klundert

Klundert, Noord-Brabant

Moerdijk, Noord-Brabant
De Westhoek
Klundert H (1) 265 Corn. Diederik Korteweg, aann.

Nieuwe Veendammer courant, 26-06-1872

Zevenbergen , 21 Junij. De gemeente Klundert werd in den nacht van 1.1, Dingsdag op Woensdag om half 12 door een hevigen brand verontrust. De bewoners, door de brandklok uit den slaap wakker geschud, zagen met angst en schrik de houtzaagmolen van de heeren D. van der Made en Zonen, in ligtlaaije vlam staan. Het vuur deelde zich weldra aan de nabij staande houtloods mede, en ging de grootste verwoestingen aanrigten. Het hoog en luchtig opgestapeld hout gaf aan de vernielende vlam een overvloedig voedsel. Hoog in de lucht verhief zich een vuurzuil; de uiteenspattende vonken verspreiden zich wijd en zijd, en staken op een afstand van vijftig meters het dak der protestantsche kerk in brand. Ofschoon het vuur hier spoedig gebluscht was, was het echter voor de Klundertsche brandspuiten alléén eene onmogelijkheid het gevaar op zooveel punten te gelijk te keeren Aan het blusschen van zaagmolen en houtloods viel niet te denken , en deze bleven aanhoudende de belendende gebouwen bedreigen. Negen huizen en twee kleine schuren werden door het vuur aangetast , en sommigen geheel, anderen gedeeltelijk vernield. Men begroot de schade op 50000 gulden. Maar indien er veel door het vuur verteerd is, er is nog veel gespaard gebleven, door de krachtdadige hulp van buiten. De Zevenbergsche brandspuiten en de weinige manschappen, die ter hulp zijn toegesneld, hebben onbetaalbare diensten bewezen. Zonder deze waren de gevolgen niet te overzien geweest. De verbrande panden en ook de inboedel der meeste waren tegen brandschade verzekerd. Van de houtloods is niets, van de fabriek zijn alleen eenbeschadigde machine, versmolten en misvormden werktuigen overgebleven. Het ijzer zelfs heeft aan den vuurgloed niet kunnen weerstaan. Menschenlevens heeft men bij de ramp niet te betreuren slechts een varken en een geit zijn er omgekomen.