Molen (oliemolen), Klundert

Klundert, Noord-Brabant

De molen verving een ros-oliemolen.
Bron: De Meule no. 9, West Br. Molenstichting. Verzameling H. van der Kaay.

De molen was van Punt en Timmers, en brandde af.

De Grondwet, 29 aug. 1880:
"Eergister avond van 4 tot 6 ure ontlastte zich boven de gemeente Klundert een zwaar onweder. De bliksem trof den vang van een oliemolen op den stadswal, en sloeg naar binnen; hij baande zich een uitweg door een gesloten luik naar buiten weg te slingeren. Bij een spoedig in den molen ingesteld onderzoek bleek eenig werk (van touw), dat onmiddelijk onder het rieten dak geborgen lag vuur gevat te hebben. Men slaagde er in dit te blusschen, en alzoo het afbranden van den molen te voorkomen, waarin eene groote hoeveelheid olie aanwezig was."

Leidsch Dagblad, 20 juli 1883:
"Ten gevolge van het inslaan van den bliksem in den oliemolen van J.T. te Klundert, zijn de molen en een pakhuis geheel afgebrand.

Tilburgsche Courant, 22 juli 1883:
"Dinsdagavond, ruim halftwaalf, trof de bliksem de kap van den graan- en oliemolen van den heer J. Timmers, te Klundert.
Vijf minuten later stond deze geheel in vlam.
In weerwil van den hevigen vonkenregen die er op viel, is het woonhuis behouden, dank zij de flinke houding der brandweer. Molen en aangrenzend pakhuis zijn vernield. De eigenaar lijdt belangrijke schade door het verbranden eener aanzienlijke hoeveelheid graan en olie, welke niet verzekerd waren. Uren ver was de brand zichtbaar, daar de molen boven op een bastion der vroegere vestingwerken stond.
Persoonlijke ongelukken zijn niet te betreuren."

Na de brand in 1883 liet J. Timmers een stoomolieslagerij bouwen, maar hij dreef daarnaast ook nog een korenmolen. Dit blijkt uit een brief van 29 juni 1895 met briefhoofd J. Timmers, Stoomolieslagerij en Meelmolen.
Hij verstuurde deze brief aan de firma Klaas Haremaker & Co in Koog aan de Zaan met verzoek om een paar voorslagharen te repareren.
Ron Couwenhoven, 26 aug. 2013.

trivia
Zeer waarschijnlijk wordt deze molen vermeld in het op de pag. 12 en 13 in De Volkskrant van 26 oktober 2019 staande artikel “Ramp(bouw)jaar 2019”. Dit artikel gaat over de stilgelegde bouwprojecten in het kader van de nieuwe tijdelijke richtlijn voor mogelijk met PFAS-chemicaliën vervuilde grond. Een van de erin vermelde voorbeelden is de bouw van nieuwe woningen te Klundert op de zgn. Bult van Pars, waarvan vermeld wordt dat op die locatie ooit een historische oliemolen draaide. Op pagina 13 staat een kleurenfoto van deze locatie.
Geert L. Nienhuis, 22 januari 2020.