- naam
- De Stinkmolens I, II en III
- modeltype
- Watermolen
- functie
- zeemleermolen, papiermolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- beek
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 01860
- oude dbnr.
- V2956
- Meest recente aanpassing
Molen De Stinkmolens I, II en III, Apeldoorn
Apeldoorn, Gelderland
v
locatie
- plaats
-
Apeldoorn
- plaatsaanduiding
- Vlijtseweg
- beek
- gemeente
- Apeldoorn, Gelderland
- streek
- Veluwe
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Apeldoorn I (4) 1142 Marten Hanlé, papierm.
- geo positie
-
X: 195028, Y: 471972N: 52.23436, O: 5.97316
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
-
- 1691
- verdwenen
-
1931 - 1937 - 1939 gesloopt
- geschiedenis
-
Het complex bestond uit 3 molens.
Molen nr 1 werd in 1610 gesticht ( een runmolen,vandaar de naam Stinkmolen) ,Molen nr 2 in 1626 en na brand in 1778 herbouwd.
Molen nr 3 werd in 1691 gesticht.
Het waren de laatste papiermolens in Apeldoorn. In 1932 werd de gemeente eigenaar en sloopte molens nr 1 en 2.
Na WO II werd nr 3 gesloopt.
Tot in de jaren 60/70 waren er nog restanten. De molens stonden op beide oevers van de Grift en er waren 4 raderen en een stoommachine. De molen op de rechteroever verdween in 1937, die op de linkeroever in 1939. Er liggen thans in 2002 nog enkele restanten. Eén van de raderen werd nog voor de zaagmolen verderop gebruiktInformatie ingezonden door Wibo Jellema
26-08-1824: Arnhemsche courant
Men zal ten huize van J. TEN HAVE, op de Stroomarkt, te Deventer, door den Notaris JORDENS, ten overstaan van bet Vredegeregt, op Vrijdag den 27 Augustus 1824, ten twee ure, in 't openbaar doen inzetten, en den 10 September 1824, verkoopen: Eene PAPIER-MOLEN, de Stinkmolen genaamd, gelegen aan de Grift, bij het Loo, onder Apeldoorn.
17-02-1825: Arnhemsche courant
Men zal op vrijdag den 18 Februarij 1825, des middags ten 2 ure, ten huize, van J, ten Haver, te Deventer, in het openbaar verkoopen een PAPIERMOLEN, de Stinkmolen, gelegen aan den Grift, bij 't Loo, onder Apeldoorn.
07-02-1882: Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant
Zaterdag-nacht is te Apeldoorn de papierfabriek, de Stinkmolen genaamd, een prooi der vlammen geworden.
aanvullingen
- trivia
Tijdens het herstellen van De Grift is 10 juli 2007 een deel van de oude Stinkmolen boven de grond gekomen.
De watermolen stond langs de Vlijtseweg, bij de hoek met Anklaarseweg weg. Hij werd na de oorlog definitief gesloopt.
Stadsarcheoloog Maarten Wispelwey en Diederik Brem, projectleider bij het Waterschap Veluwe, hopen dat de historische vondst voor de toekomst veilig wordt gesteld. Of het zover komt is de vraag, maar de intenties zijn er in ieder geval. "Dit was als een soort rustpunt langs De Grift ingetekend", zegt Wispelwey. "Het zou goed binnen de plannen passen om daar de Stinkmolen een plaats in te geven."
,,Helemaal nieuw is het natuurlijk niet dat de Stinkmolen daar heeft gestaan'', zegt Peter Otterloo, bestuurslid van de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA). ,,Er was altijd nog een stukje van een molensteen zichtbaar, tegen het hek van Robur aan. Maar dan moest je wel weten waar het precies lag.'' Toch spreekt Otterloo over een 'heel belangrijke historische vondst'. ,,Cultuurhistorisch is deze plek van onschatbare waarde. Apeldoorn is groot geworden door het papier en de bijbehorende molens. Feitelijk heeft het dorp haar bestaan daar aan te danken.''
De eerste Stinkmolen, in totaal lagen er drie waterraderen vlakbij elkaar, dateert van rond 1610. Het ging aanvankelijk om een zeem- en leermolen. Bij de bereiding van zeem werd onder andere gerotte urine gebruikt. Die nare geur bezorgde de molen al snel de naam Stinkmolen. In 1648 kwam met Bartolt Dercksen de eerste papiermaker in de Stinkmolen.
Naast diverse molenstenen zijn ook de fundamenten weer zichtbaar. Een deel van de voormalige Stinkmolen ligt op het terrein van voetbalclub Robur et Velocitas. ,,Het zou heel mooi zijn als we daar ook mogen graven'', zegt Wispelwey. Daarnaast moet er ook dichter langs de Vlijtseweg nog het nodige te vinden zijn.
In overleg met de aannemer bekijken Waterschap Veluwe en de gemeente Apeldoorn waar er naar de restanten kan worden gegraven.
In totaal heeft De Grift in Apeldoorn tien watermolens van water voorzien.
jnjv. Bron: de Stentor, 11 juli 2007.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen