Molen (zaagmolen), Dalfsen

Dalfsen, Overijssel

ten zuiden van Dalfsen aan de rivier de Vecht
Dalfsen, Overijssel
Vechtdal

>
geschiedenis

In "Rondom Dalfsen 43" staat op pag. 910 dat G.J. Feijen kort vóór 1860 aan de zuidzijde van Bellingeweer op een perceel grond van Ruth Lindeboom, ongeveer op een punt waar de rivier de Vecht een grote bocht naar het zuiden maakte, thans het Veerland een molen liet bouwen.

In 1864 werd de zaagmolen in de Zwolsche Courant van 5 februari te koop aangeboden.
In deze zelfde krant op 7 maart werd gemeld dat de molen voor ƒ1550 verkocht was aan de heer J.H. Graaf van Rechteren Limpurg.
vlak daarna op 18 mei verkocht de Graaf van Rechteren de molen door voor hetzelfde bedraag aan Charles Penning te IJsselmuiden, die de molen vrijwel direct weer doorverkocht aan W.A. Grooten, te Zwolle (zaagmolenaar/houthandelaar).

In 1898 werd de molen afgebroken, de loop van rivier de Vecht werd verlegd.
Bron: onbekend.

In het kwartaalblad van de historische ver. Dalfsen "Rondom Dalfsen" nr 78 (d.d. december 2013) werd bij een art. op blz. 1671 door dhr. B.G. (Ben) Kloosterman op de beide volgende bladzijden een schilderij van Andreas Schelfhout (1787-1870) uit ca. 1855 getoond. Daarop staat op de voorgrond feitelijk de Oostermolen, maar ze toont tevens een gezicht vanuit het oosten op Dalfsen, c.q. de Dalfser kerktoren, alsook op de links zichtbare bovenbouw van de houtzaagmolen van dhr. G.J. Feijen.
Kloosterman stelt dat deze zaagmolen ca. 1854 gebouwd werd, en een bericht uit de Zwolse Crt. van 27 januari 1862 citerend dat ze op 22 januari d.a.v., (wel verzekerd tegen brand) na een hardrijderij op schaatsen, afbrandde. Hij geeft er voorts bij aan dat de houtzaagmolen van Feijen op het Veerland stond, en in 1898 werd afgebroken.
Blijkbaar is de molen na de brand van januari 1862 door de molenaars- en molenmakersfamilie Feijen (in Dalfsen gevestigd vanaf 1821) weer vlot heropgebouwd.
De op de reeds bij het db. nr. 6074 afgebeelde kaart aangegeven beide vette stippellijnen geven de nieuwe loop van de gekanaliseerde Vecht aan, vlak voordat de houtzaagmolen in 1898 gesloopt werd.

Informatie van G.L. Nienhuis, 14 februari 2017.