Molen van Kok / Juffertjeswalmolen, Zwolle

Zwolle, Overijssel

1901 Simon Kok, molenaar te Zwolle
1901 Willem Jan Gerrit Börgeling, molenaar te Benthem, later .Zwolle
1917 gedeeltelijke sloping
1918 sloping - erf

Bron: archieven van de gemeente Zwolle. De gegevens zijn in de loop der jaren verzameld door de heer Berkenvelder, die zeer lang bij het archief in Zwolle werkte.

Overijsselsche en Zwolsche Courant 6 feb. 1857:
"Verkoop van Afbraak
Op Woensdag 18 febr. e.k. des morgens om 10 uur op de Jufferen Wal te Zwolle, bij de Molen van Mej. de Wed. Volkers. bestaande in: Kozijnen, trappen enz..."

De molen was dus in 1857 eigendom van Mej, Volkers.

Op 21-09-1864 berichtte de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant het volgende:

Zwolle, den 20 September. Heden tegen den middag wedervoer den jongsten zoon
van den molenaar J. Marsman alhier, een 25-jarig jongeling, een groot ongeluk. Terwijl aan de roeden van den molen herstellingen werden gedaan, bevond hij zich, om er bij behulpzaam te zijn, op de zoogenaamde zwikstelling, en moet alstoen, naar men vermoedt, tegen het omringend latwerk geleund hebben. Dit latwerk, welligt eenigszins wrak, hield hem niet, zoodat hij naar beneden stortte en, met eene geweldige kracht, ter hoogte van een huis, ruggelings op den grond nederviel. Bewusteloos opgenomen, had er geene bloedstorting plaats of waren uitwendige kwetsuren te bespeuren, maar juist daarom welligt zijn toestand nog meer gevaarlijk te achten.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 18 mei 2021

Nieuwe Apeldoornsche Courant 7 jan. 1918:
"Molen afgebrand
Gistermiddag omstreeks halfvier, woedde een hevige brand in de korenmolen van W.J.G. Börgeling aan de Jufferenwal te Zwolle welke electrisch gedreven wordt.
Daar de brand zeer hevig was, viel er aan blusschen niet te denken, maar de brandweer wist de omliggende gebouwen te behouden."

Algemeen Handelsblad 07-01-1918
De korenmolen van den heer Borgeling te Zwolle, welke gebruikt werd als bergplaats voor veevoeder, is Zondagmiddag door brand vernield. Duizenden toeschouwers sloegen het geweldige schouwspel gade. Men denkt, dat het vuur door kwaadwilligen is aangestoken.

Nieuwe Gorinchemse Courant 10 jan. 1918:
"Door het spelen van kinderen met vuur is Zondagmiddag de korenmolen van W. Borgeling aan den Jufferenwal te Zwolle tot den grond toe afgebrand."
J. de Vries, 30 maart 2010.

trivia
De onderste [?] foto laat de molen de Kok op de achtergrond zien. Op de voorgrond de Beestenmarkt met de boten die aan de tegenwoordige Smeengekade liggen. Rechts van molen De Kok stond molen De Herstelder die net buiten het beeld valt.
E. Esselink.