Molen Wisselse Korenmolen, Epe

Epe, Gelderland

Wissel
Epe en Oene T (3) 522 Hendrikus Pol, rentenier

1 houten rad

1960 onttakeld 1970 - 1980 gebouw gesloopt
geschiedenis
Uit een request uit 1553 blijkt dat Arndt Franckesz. toen het waterrecht van deze korenmolen bezat. Latere eigenaren waren Jacob Pouwels, Wijnoldt van Heuclum en Barend Stuurman.

Begin 19e eeuw deed de molen dienst als grutmolen. Op 12 juni 1856 vroeg eigenaar H. Poll Jonker toestemming om hieraan aan korenmolen te mogen toevoegen, in plaats van een pelmolen zoals hij eerder had aangevraagd. In september 1891 werd de Wisselsche Waterkorenmolen openbaar verkocht voor L. Scholten en G.S. van Lohuizen. Van 1895 tot 1925 stond bij de korenmolen een wasserij met een petroleummotor.

Rond 1900 werd de korenmolen verbouwd tot een bakstenen gebouw met mansardedak. In 1960 werden molenhoofd, rad en binnenwerk gesloopt. De molen/maalderij was op het laatst eigendom van J. de Vreede. Het gebouw raakte in verval en werd in de 1970-er jaren afgebroken. Het molenhoofd werd in 1989 vervangen door een waterval over een keistenen glooiing.

Bron: Op kracht van stromend water, H. Hagens 1998.
Verzameling H. van der Kaay.