Molen Duivenvoordsche polder, Voorschoten

Voorschoten, Zuid-Holland

Duivenvoordsche polder

Voorschoten
Voorschoten B (3) 1073 De Duivenvoordsche polder (*)

Scheprad 78 cm opvoerhoogte

geschiedenis
De polder werd gesticht in maart 1627. Toen werd er in de winter niet gemalen. Pas na half maart werd de polder weer op peil gebracht. De molen bemaalde ook de grachten van kasteel Duivenvoorde, en zorgde voor water voor de fonteinen in de tuinen.

In 1878 werd de polder samengevoegd met de Veenzijdsche-, en de Fluitpolder. Op de plaats van de molen van de Duivenvoordse polder werd een scheprad-stoomgemaal gebouwd, hetwelk later werd aangedreven door een dieselmotor.

Bron: G. 't Hart.
Informatie van A.A. de Groodt, 31 januari 2009.

Opregte Haarlemsche Courant
16 mei 1878
Dingsdag den 28sten Mei 1878, des middags ten 12 ure, zal te Voorschoten, ten huize van den Heer W. C. Biben, door den Notaris D. K. J. SCHOOR, aldaar, in het openbaar voor afbraak worden verkocht:
De FLUITPOLDERMOLEN, staande onder Veur.
De DUIVENVOORDSCHE POLDERMOLEN, staande onder Voorschoten, voorzien van ijzeren bovenas en dito scheprad.
Alsmede:
De ROEDEN, IJZEREN AS, SCHEPRAD en verder BINNENWERK van den Veenzijdschen Poldermolen onder Wassenaar, liggende op het Erf van dien Molen.
Al het voormelde is acht dagen vóór de verkooping te zien.
gemaal