Molen Limmense meelmolen / De Mol, Limmen

Limmen, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Limmense meelmolen / De Mol
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01799 d
oude dbnr.
V1377
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 01799 d Limmense meelmolen / De Mol (Limmen)
Foto: n.n.

locatie

plaats
Limmen
plaatsaanduiding
hoek Burg. Nieuwenhuijsenstraat en Hogeweg (v/h Molenweg)
gemeente
Castricum, Noord-Holland
streek
Noord-Kennemerland
kadastrale aanduiding 1811-1832
Limmen C (1) 270 Ch. Schippers, huisvr. van J. Weldijk, schout
geo positie
X: 107580, Y: 509603
N: 52.57196, O: 4.68773

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
(ganger?)
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Deze molen stond aan de Molenweg, in de Molenbuurt. De eerste tekstvermelding van de molen is gevonden in de windbrief uit 1587, uitgegeven aan schepenen van Limmen en Adriaen Pietersz.: in de eylanden van Texel gecocht hebbende een kleyne windtmolen ofte koorenmolen van kleyne prijse. 'twelck hij van meynigen zoude zijn binnen de voorsijde dorpe op te rechten ten gerieve van de inwoonderen aldaer. De jaarlijkse erfpacht bedroeg 3 pond (bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)). Kennelijk werd de kleine molen later door een groter model vervangen.
De eerste kaartvermelding van de molen is op een kaart van Kennemerland getekend in 1614 door Gerrit Dirksz. Langedijk. Hij staat ook op de kaart van het Hollands Noorderkwartier, door Johannes Dou uit 1680.

Moest de molenaar eertijds geld voor de wind betalen, later, in ieder geval vanaf 1793, betaalde de gemeente Limmen elk jaar een recognitie van veertig gulden aan de molenaar "voor de instandhouding van de molen in het belang en ten gerieve van de ingezetenen opdat deze naar behoren zou kunnen blijven malen en werken."

De oude en gedrongen korenmolen verbrandde in 1916. Op 28 januari van dat jaar was de toenmalige en tevens laatste molenaar Piet Wezelenburg nog laat op de avond bezig bij het licht van een stormlamp de molenstenen te billen. Volgens een aantal mondeling overgeleverde getuigenissen zou hij daarbij van een trap gevallen zijn, waarbij hij een been gebroken zou hebben. De stormlamp is daarbij omgevallen waarna de molen vlam vatte en in vlammen opging. Van deze dramatische gebeurtenis getuigen nog de notulen van een vergadering van het Witte Kruis die op diezelfde avond plaatsvond. Daarin werd namelijk opgetekend dat dokter Roos van den Berg, burgemeester Nieuwenhuijsen en vele anderen bij de vergadering werden weggeroepen want de molen van Wezelenburg staat in brand.

Op een bewaard gebleven foto, die van rond 1900 moet zijn heet de molen de Mol. Deze naam wordt echter door geen enkele andere bron vermeld.

Bron: tekst van Henkt Wentzel uit 1989, in aug. 2012 licht bewerkt, op website Gemeente Castricum.

aanvullingen

trivia
Op het adres Pagenlaan 8, ten NNW van de vm standplaats van deze korenmolen staat een wel erg groot model tuinmolen in de tuin, of de bewoners iets met de voormalige molenaarsfamilie te maken hebben is ons niet bekend.
Zie Molendatabase.net, dbnr. 1722.