Molen Polder Waterland, Overleker / Ilpendammer molen 2, Overleek

Overleek, Noord-Holland

Waterland
Monnickendam C (1) 7 Waterland

Scheprad, 1849 vijzel 2 m diam.

geplaatst 1851 verbrand, 1852 herbouwd
geschiedenis
Maalde samen met twee andere molens polderwater vanuit de Wiltsloot uit op de Purmerringvaart, deel van de Schermerboezem. Eind 19e eeuw gesloopt toen er stoomgemalen kwamen aan de Zuiderzeedijk.

Klik door naar molen 1 (Tenbruggencatenummer 01798 p).

Opregte Haarlemsche Courant, 23 feb. 1849: Aanbesteding op 6 maart 1849:
"... Het Reconstrueren van den SCHEPRAD-WATERMOLEN No. 2, staande aan het Oudelands-Dijkje, bij de Gemeente Ilpendam, in eenen hellenden Vijzelmolen, met bijlevering van de benoodigde Materialen. ..."

"In de namiddag van de 27e september 1851 geraakte de watermolen no 2 (dit is de middelste molen) staande aan het Oudelandsdijkje onder Ilpendam, jurisdictie van de stad Monnickendam in brand. Deze was zo hevig en kwam onverwachts, dat molenaar Cornelis Salomons, die in de molen woonde, geen gelegenheid had zijn inboedel te redden. De molen brandde niettegenstaande alle aangewende pogingen, tot de grond toe af. Door de wind geraakte ook de andere dichtbij gelegen molen, watermolen no 1 mede in brand. Doch door de onversaagde pogingen van enige ingezetenen van Ilpendam en Purmerland en anderen, gelukte het deze molen te behouden en heeft alleen de kap enige schade geleden. De brandspuiten, die aan de brandblussing deelnamen kwamen uit de gemeenten Ilpendam en Purmerland, Monnickendam en Purmerend."
De rieten kap van molen no. 1 had een schade van 650 gulden en was in november weer maalvaardig. Molen no. 2 was echter helemaal in vlammen opgegaan, en na een openbare aanbesteding werd deze molen in juli 1852 voor een bedrag van 11.500 gulden opnieuw opgebouwd.

Opregte Haarlemsche Courant, 22 jan. 1852: Aanbesteding op 6 feb. 1852:
" ... Het BOUWEN van eenen ACHTKANTEN WATERMOLEN, met hellenden Vijzel, aan het Oudelands-dijkje, bij het Dorp Ilpendam, met de Leverantie van al de daartoe benoodigde Materialen, Arbeidsloonen, Gereedschappen, enz. enz. ... "