Molen Hellegatspolder, Sassenheim

Sassenheim, Zuid-Holland

Sassenheim
Teylingen, Zuid-Holland
Warmond A (1) 61 De Helgatz Polder

Dekker-wieken

geschiedenis
Uit kaarten van Van Berckenrode (1615) en Dou (1647) blijkt dat de/een (wip)molen eerst meer landinwaarts stond, bij De Oude Vliet. Het gebied heette toen nog Sassemerbrouck.

De polder besloeg ca. 90 morgen (76 ha) en moet tussen 1617 en 1627 zijn gevormd. Voorheen stond er in het gebied een paarden-watermolen uit 1566.

De polder werd vóór 1630 gesticht. De polder werd ook wel Hillegats- of Jan Cortsen, Jan Korsenpolder en Troostenpolder genoemd. Deze vrij kleine polder onder Sassenheim en Warmond werd bemalen door deze vijzelmolen, die fraai aan de Kagerplassen stond. De molen was niet bewoond. Gezien het uiterlijk mag aangenomen worden dat het een zeer oud exemplaar was, oorspronkelijk uitgerust met scheprad.

In 1788 stak molenmaker Van der Zaal een nieuwe houten as.

In 1939 kreeg de molen nog stroomlijnwieken volgens het systeem Dekker.

Door het warmlopen van de vang is deze molen in het najaar 1944 door brand verloren gegaan en niet meer herbouwd.
Bron: onbekend
Bron: Kroniek van de Lisser Timmerman en molenmaker Cornelis van der Zaal, 1762-1839, Bert Kölker, 2012.

trivia
Volgens Ten Bruggencate was het een ronde stenen molen, maar uit de foto's blijkt dat dat onjuist is.