Molen Polder Bloemendaal, De Achtkant, Gouda

Gouda, Zuid-Holland

Gouda
Gouda, Zuid-Holland
Broek/ Waddinxveen
Waddinxveen voorheen Broek C (2) 667 De Bloemendaalsche Polder

geschiedenis
De Polder Bloemendaal waterde vanaf 1350 oorspronkelijk via een sluis af op de IJssel. Deze sluis is blijven bestaan tot 1861, maar deed in de laatste eeuwen bijna geen dienst meer.

Op 18 februari 1484 kreeg de Polder Bloemendaal op naam van Maximiliaan toestemming de noordelijke wipmolen te bouwen (Tenbruggencatenummer 01795 bis l). In 1497 bouwde een particulier de zuidelijke (voorganger van dit record) erbij, en droeg deze al snel over aan de polder. Hoewel deze molen illegaal was gebouwd, legaliseerde het HHR Rijnland hem later toch. Beide molens maalden uit op de Gouwe.

De zuidelijke molen werd waarschijnlijk in 1672 vervangen door De Achtkant. De molen zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat hij door Fransen in 1672 zou zijn herbouwd naar het brede Franse model.

De molen zou enkele malen getroffen zijn door kleine brandjes op 21 juli 1865, 12 oktober 1865 en 7 september 1866.

In 1865 werd een hulpstoommachine gezet. In 1875 werd een stoomgemaal op de plaats van de noordelijke molen gebouwd. Ook De Achtkant is toen verdwenen.

- Kaart uit: Die Goude, Oudheidkundige Kring Gouda 1947.
- Kon. Ned. Aardr. Genootschap 1931, Polder Bloemendaal 600 jaar door Fockema Andreae. Beide met dank aan H. van der Kaay.
- Middeleeuwse watermolens in Hollands polderland, A. Bicker Caarten, 1990.
MHO