Molen De Storm, Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan, Noord-Holland

verfmolen

Koog aan de Zaan
Aan en ten noorden van de Sluissloot, ten oosten en niet ver bij de Watering vandaan.
Koog a/d Zaan B (1) 157 Albert Kluiver, fabrikeur

geschiedenis
De verfmolen De Storm werd in het jaar 1757 gebouwd in opdracht van de “Compagnie van Verfmaelders”. Op 28 februari 1758 kregen Jan van Benthem & Pieter Storm de windbrief voor de molen uitgereikt. De Compagnie was in 1750 opgericht door vader en zoon Gerrit en Pieter Storm en Jan van Benthem. Er werd toen gewerkt met de Koger verfmolen De Boot, welke kort bij de nieuw gebouwde molen stond. Op 11 februari 1758 lieten de drie firmanten De Storm tegen brand verzekeren in een assurantiecontract. Verder zijn de gegevens over deze verfmolen erg schaars.
Omstreeks 1810 trad de Zaandammer verfmaalder Albert Kluyver toe tot de compagnie. Vanaf dan wordt er gewerkt onder de firmanaam Storm, van Benthem & Kluyver. Kluyver bracht de twee Zaandammer verfmolens De Sluiswachter en De Rijzenaar in de firma. Naast de twee Koger verfmolens en de twee molens van Kluyver, behoorden later ook de twee Westzaandammer verfmolens De Haas en De Grauwe Hengst en de Koger verfmolen Het Gekroonde Zeepaard tot de firma Storm, van Benthem & Kluyver. Verder bezat men het Koger pakhuis Asia. Dit pakhuis is tot op de dag van vandaag nog aanwezig (augustus 2006), zij het in wat vervallen staat. Kort geleden zijn er restauratieplannen voor dit pakhuis gepresenteerd.
In de negentiende eeuw kwam de firma Storm, van Benthem & Kluyver grotendeels in bezit van de familie Kluyver. Verder moet worden vermeld dat er over de bedrijfsgeschiedenis van Storm, van Benthem & Kluyver niet veel documentatie is te vinden. In 1824 verbrandde de verfhoutmolen De Rijzenaar. Dit lot zou De Storm 42 jaar later overkomen.
Op 4 augustus 1866 werd De Storm door de bliksem getroffen en raakte hij in brand. De molen zou geheel door het vuur worden verwoest.

In de brandkroniek van Nan van Pomeren wordt de brand beschreven: “1866. 4 Aug. Verbrandde te Koog aan de Zaan de verfmolen “de Storm” door ’t onweer, in de kap begonnen, toebehoorende aan de heeren Storm van Bentem & Kluyver.”

“Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 159
F. Rol, Zaandijk

trivia
Verfmolen “de Storm”, achtkante bovenkruier met schuren, te Koog aan de Zaan aan en ten noorden van de Sluissloot, ten oosten en niet ver bij de Watering vandaan. Bouwjaar 1757, verbrand in 1866.

Purmerender Courant 8 aug. 1866:
"Zaturdag-namiddag is de verfmolen van de hh. Kluyver te Koog aan de Zaan door den bliksem getroffen en ondanks de spoedig verleende hulp van een aantal spuiten geheel in de asch gelegd."