Molen Poelpolder, De Poelmolen, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Haarlemmerliede F (1) 177 Poelpolder

scheprad 3,90 m Ø, 27 cm ↔ (1864)
scheprad 4,60 m Ø, 28 cm ↔ (1894)

circa 1842 geplaatst en vergroot
geschiedenis
In 1460 verleende het Hoogheemraadschap van Rijnland vergunning tot de bouw van een molen in de Poelpolder. In 1514 werden in de "Informacie" twee poldermolens onder Haarlemmerliede genoemd, de Roomolen (Tenbruggencatenummer 06653 v) en (waarschijnlijk) die van de Poelpolder.

In 1968 werd de Poelpolder opgeheven.

Bron: "Middeleeuwse watermolens in Hollands polderland", A. Bicker Caarten, 1990.
Jos van Schooten, 12 jan. 2009.

In 1842 werd de molen op Rijkskosten verplaatst omdat hij in het tracé van de aan te leggen Ringvaart Haarlemmermeerpolder lag. De molen werd bij die gelegenheid iets vergroot.

De Poelpolder werd tot het jaar 1911 bemalen door een kleine wipmolen. Toen schreef het polderbestuur 'Aan de stemgerechtigde ingelanden van den Poelpolder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude' het volgende: 'Reeds sedert vele jaren hebben wij met bezorgdheid het bemalingswerktuig van onzen polder gadegeslagen. Zooals U bekend is, bestaat dit uit een ouden schepradmolen, die reeds dagteekent van voor de droogmaking van het Haarlemmermeer. Het is toch bekend dat hij in de eerste helft ver vorige eeuw, voor rekening van de commissie tot droogmaking van dat meer, verrold is geworden naar de plaats waar hij thans staat".

De molen was op dat moment in slechte staat, en men overwoog ernstig een nieuw gemaal te bouwen op de plaats van de molen, hetgeen ook is gebeurd. In 1911 werd de molen omgebouwd tot een gemaal met 22 pk ruwoliemotor voorzien van een centrifugaalpomp.

Van 1941 tot 1945 werd de polder bemalen door de molen van de Vijfhuizerpolder.
Tekst: Leo Middelkoop.

De molen werd in 1842 in zijn geheel ca. 60 m naar het noordwesten verplaatst.
Daarna stond hij ca. 20 m noordelijker dan het huidige gemaaltje benoorden de Boerhaavelaan/Schipholweg.