Molen De Zonnewijzer, Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, Utrecht

Wijk bij Duurstede
langs de Kromme Rijn, aan de weg naar Overlangbroek, ten N stad
Kromme Rijnstreek
Wijk bij Duurstede C (1) 75 Lambertus de Coole

geschiedenis

De molen werd gebouwd in 1801. Hij werd genoemd naar de zonnewijzer die nog steeds in de tuin van het voormalige molenaarshuis staat.

1832: Lambertus de Coole
10-02-1847: Van Rouendal, Rickert (of Rijkent) (metselaar, wonend Amersfoort)

Akten: Obligatie met hypotheek: 10-02-1847 Js. de Louter AT 055j006 rep 741 Omschrijving:som van f 550,- tegen 4½ % van Samuel Wilhelmus van Rouendal, houtzaagmolenaar en koopman te Wijk bij Duurstede.

Tot waarborg: Twee woningen en erven in Nijkerk, in de Kloostersteeg, nr. 472 kad. B 917, 918, belast met hypotheek van f 300,- t.b.v. het weeshuis te Nijkerk en erfpacht van f 3,- per jaar aan hetzelfde weeshuis.
Hij werd genoemd naar de zonnewijzer die nog steeds in de tuin van het voormalige molenaarshuis staat en was eigendom van de gebroeders J.G. en A. van Amerongen. De molen werd in 1801 gebouwd en ging
elektrische zagerij

17-08-1857: Rotterdamsche courant
"VERKOOPING
van eenen HOUTZAAGMOLEN met hoveniersland, en van eenen T\tuin met steenen koepel, almede van het regt van huur aan eene heeren huizinge met tuin, te Wijk bij Duurstede.
De Notaris van Marienhoff, te Wijk bij Duurstede, zal op Woensdag den 18den November 1857, des Middags ten 12 Ure precies, in het Schippershuis, te Wijk bij Duurstede, in het openbaar Verkoopen:
1e Perceel. Eenen kapitalen, goed beklanten, bijzonder geschikt en gunstig gelegen Achtkanten Houtzaagmolen, genaamd DE ZONNEWIJZER, met de daarbij gelegen Woning, arbeiderswoning, loodsen, schuren, werf, kolk, erven en gronden, staande en gelegen te Wijk bij Duurstede, Kadaster Sectie C. no 75, 75bis, 202 en 203, groot 41 roeden 30 ellen. enz."

De molen is volledig verbrand na blikseminslag in juli 1912.
De zagerij bleef, nu met een stoommachine in bedrijf tot in de oorlog toen de Duitsers de machine vorderden.
Tegenwoordig ligt er een nieuwbouwwijk, het balkengat is nog aanwezig.
Tekst: Willem van Breenen.

De laatste resten van de molen zijn pas in 1988 verdwenen. Deze molen stond aan een forse balkenhaven langs de weg naar Overlangbroek.
De molen droeg de naam De Zonnewijzer en was eigendom van de gebroeders J.G. en A. van Amerongen.

De molen werd in 1801 gebouwd en ging verloren in 1912 door een brand waarbij de schuren behouden werden en nog jaren dienst deden als een elektrische zagerij.
Bron: Utrechts Molenboek blz 110.

trivia

In het Utrechts molenboek staat de verkeerde tekst bij de foto geplaatst. In het boekje 'Rijn en Lek - Molen in de schijnwerpers' staat op pag. 11 een foto van 'De Zonnewijzer' en dit is duidelijk dezelfde molen. Ook in het boekje 'Molens in Utrecht in oude ansichten' (nr. 29) staat de molen als 'De Zonnewijzer'.
Informatie van E. Esselink.