Molen (wipkorenmolen), Den Burg

Den Burg, Noord-Holland

Texel, Noord-Holland
Texel
Texel D (6) 1440 Martinus Langeveld

achtkante ondertoren

geschiedenis
In Den Burg heeft ook nog een wipkorenmolen gestaan, zonder zwichtstelling. Een tekening daarvan uit 1753 is te zien in de plaatselijke oudheidkamer in de Weverstraat. Waar eens die molen stond, is nu "Het Groentje".
Bron: Nederlandse molens in oude ansichten deel 2, nr. 76.

Op de topografische kaart van 1858 staat de molen aangegeven, in 1918 niet meer.
MHO

In de OAT van de kadastrale kaart 1811-1832 worden in het overzicht van de gebouwde eigendommen op Texel (OAT07113AT01) vier windmolens genoemd met zuivere begrooting: twee korenmolens (zuivere begrooting fl 330 en fl 240), een korenmolen annex pelmolen (fl 360) en een pelmolen (fl 120). Bij de omschrijving van het perceel D1440 wordt slechts gemeld 'molen en erf'. Uit het belastbaar inkomen van fl 120 kan echter geconcludeerd worden dat dit de pelmolen betrof.

Op 31 juli 1705 werd voor de erfpachtsom van 12 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een pelmolen te Texel aan den Burgh verstrekt aan Meijert Jacobsz., van Texel.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

Het is niet zeker dat deze windbrief deze molen betrof, maar gezien locatie en de functie in 1832 is dat wel het meest waarschijnlijk.