De molen werd achtereenvolgens bemalen door de molenaars Kruisen, Van Grinsven en Sondag.
-----
In 1902 besloot oudste zoon Cornelis Kruijssen, die evenals enkele van zijn broers in vaders voetsporen getreden was en ook molenaar werd, zijn geluk elders te gaan beproeven.
Precies 15 dagen na de geboorte van zijn oudste zoontje Jac. (ome Sjaak) vertrok hij met zijn jonge gezin vanuit Baardwijk naar Erp om daar molen De Nijverheid over te nemen. Zij kregen drie dochters en twee zonen.
De zoon Jan. (ome Sjaak) is gefusilleerd in de oorlog in kamp Vught. Hij zat in het verzet en in Eindhoven staat hij op het monument vermeld voor het Gemeentehuis.
Mijn vader is de 2e zoon en was 12 jaar toen zijn vader overleed.
Informatie van Kitty Boontjes-Kruijssen, ( Cornelis was mijn opa) 29 juni 2021.
-----
De as werd niet alleen gekocht, maar ook uit de molen gehaald door Gunnewick uit Vragender om hem te gebruiken voor molen 'De Vier Winden'.
Het spoorwiel ging naar een molen in de provincie Groningen.
De Potroeden met de nrs 1773 en 1774 van deze molen werden door bemiddeling van Gunnewick verkocht naar molen 'Rijn en Lek' in Wijk bij Duurstede. In Wijk bij Duurstede was juist in 1959 door een zware storm een roede gebroken, de vrijgekomen roeden van Erp kwamen dus goed te pas.
Informatie van W. van Breenen
-----
De roeden werden ca. 1 m ingekort.
Bij de laatste restauratie van de Rijn en Lek werden de roeden gestreken en met het oud-ijzer meegegeven.
De Volksstem, 07-08-1907
Erp. De 22jarige jongeman J.v.d.R. van Berlicum, in dienst bij den molenaar C. Kruijssen, wenschte zich Woensdag te verfrisschen in de Aa en verdronk.
-----
Bij gelegenheid van de opening van de vestiging Veghel aan de Rijksweg langs de Zuid-Willemsvaart van Sondag Voeders bv werd dit reliëf aldaar onthuld. Het is vervaardigd van roodkoperen plaat, dikte 0,8 mm en heeft een afmeting van 93 x 73 cm. De afbeelding betreft een molen in het landschap en ontleend aan het boekje Erp in oude ansichten.
Het kunstwerk is aangeboden door Stork Alfra te Bladel.
Jo Sondag begon in 1947 te Erp aan de Cruijgenstraat met windkorenmolen De Nijverheid.
Bron: Beeldbank BHIC
Leden van de archeologische werkgroep van Erthepe hebben de fundering van de voormalige molen 'De Nijverheid' blootgelegd.
De stenen molen had aan de basis een doorsnee van elf meter en was zwaar gefundeerd met zeven lagen stenen, vastgezet in kalkspecie. Op de hoogte van het maaiveld waren de muren meer dan een meter dik. De molenaar maakte gebruik van een petroleummotor, wat leidde tot vervuiling vlakbij de molenromp. De gemeente Veghel heeft ondertussen een procedure in gang gezet om de vervuilde grond te onderzoeken en te saneren. De molen verdween, alleen de fundamenten bleven onder de toegangsweg naar de maalderij bewaard.
Dit weekend zijn de contouren van de voormalige stellingmolen nog te zien.