Molen Het Zoutvat, Gemert

Gemert, Noord-Brabant

Gemert-Bakel, Noord-Brabant
De Peel
Gemert K (2) 744 Domeinen

Detail uit een kaart uit 1794, getekend door landmeter A. Coppens naar een origineel uit 1664.

De originele kaart uit 1664 is gebruikt bij de beslechting van een grenstwist tussen de Commanderij Gemert van de Duitse Orde en het naburige Land van Ravestein.
De hier afgebeelde Gemerse molens waren eeuwenlang eigendom van de Commanderij van Gemert, molen "De Beer" (rechts) vanaf 1364, molen "Het Zoudvat" (links) vanaf de bouw in 1544. Oktober 1794 werden de bezittingen van de Commanderij, inclusief beide molens, genaast door de Franse Republiek.

Bronnen:
*Caarte Figuratief gemaakt bij ons ondergeschreeven Geswooren Landmeeters in Comformiteijt van den Accoort opgericht tusschen zijn Vorstelijke Durchlucht den Hertog Van nuijburch etc ende de gecommitteerde des Landts Ravensteijn ter eenre, ende zijn Eerweerde Genade den vrijheer van Virmundt duijts ordens Ridder Commandeur tot Gemert [etc.]
Uit: Collectie kaarten en tekeningen Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC)

Informatie van Antoon Reijnen, 16 december 2017