Molen van Derckx, Meijel

Meijel, Limburg

Peel en Maas, Limburg
Noord-Limburg

Dekker stroomlijnwieken

door oorlogsgeweld
geschiedenis
In 1855 kreeg H. Veltmans toestemming een stenen graan- en oliemolen te bouwen "In de Haag". Een maatschap van landbouwers kocht in 1857 een perceel bouwland waarop de molen werd gebouwd. In 1860 werd Veltmans uitgekocht, op 7 oktober 1881 werd de maatschap beëindigd.

Op 11-05-1895 berichtte het Venloosch weekblad het volgende:
Woensdag-morgen had te Meiel het volgende treurig ongeluk plaats : De 19-jarige molenaarsknecht J. H. Bollen, van Helden, bezig zijnde eenige werkzaamheden te verrichten aan den assenkop van den molen der Wed. Veltmants, viel naar beneden en was morsdood. De ongelukkige kwam op het hoofd terecht, zoodat zijn schedel geheel verbrijzeld werd.

Het slachtoffer was de 19-jarige Jacobus Hubertus Bollen, geboren te Helden op 06-09-1875. Hij overleed op 08-05-1895. (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / RHCL)
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 25-05-2021

Op 23 maart 1890 werd Jan Truyen, regionaal en landelijk bestuurder, de alleen-eigenaar, na hem vanaf 1919 zijn zoon Mr. Peter Willem Hendrik Truyen, schoolopziener.
In 1916 verkocht hij de molen aan Jacques Derckx. De molen had twee koppel maalstenen, een koppel kunststenen voor het malen van voergraan en een koppel blauwe Duitse stenen waarmee voornamelijk boekwijt werd gemalen.

In 1931 kwam er een pakhuis bij, in 1935 nam zoon Martinus Antonius Derckx het bedrijf over. De molen beschikte over een wind aangedreven verticale mengketel en een elevator voor de aanvoer naar de mengketel of de steenkaren. In een kazemat van de molenberg stond een Koppen & Frings gloeikopmotor, die een maalstoel met een koppel 15-der stenen onderin de molen aandreef. Voor het opstellen van die maaltoel werd de oliemolen uitgebroken. In 1941 werd de motor wegens brandstofproblemen vervangen door een elektromotor, en voorzag molenmaker Hub. Adriaens uit Weert de molen van Van Bussel-stroomlijnwieken. In 1942 brak tijdens het malen een roede en die werd niet meer vernieuwd, de wind werd daarna voornamelijk gebruikt voor het aandrijven van de mengketel.

Op 27 oktober 1944 werd de molen van Derckx door zowel de Duitsers als de Amerkanen, die hem als uitkijkpost gebruikten, zwaar beschoten. Op dezelfde dag bliezen de Duitsers het restant op.

Het beschadigde pakhuis werd hersteld en uitgebreid en door de fa. Chr. van Bussel uit Weert als elektrische maalderij ingericht. Later verving de fa. Poeth uit Tegelen de maalstenen door een hamermolen en voegde nog een mengketel toe. Begin 1960-er jaren werd de veevoeder- en kunstmesthandel opgeheven.

Bron: "De Molens van Limburg" van P.W.E.A. van Bussel, 1991.

NB De aangegeven locatie is gebaseerd op de TK van 1936.