Molen De Zwaluw, Wijbosch

Wijbosch, Noord-Brabant

Meierijstad, Noord-Brabant
Meierij van 's-Hertogenbosch

gesloten voet

door oorlogsgeweld
geschiedenis
In 1893 werd de molen overgebracht uit Gilly (bij Charleroi, Henegouwen, België, Belgisch Molenbestand dbnr. 6817) naar Wijbosch.
Bron: Belgische windmolens in Nederland. Een onderzoek naar verplaatste standerdmolens over de landsgrens (19e - 20e eeuw), art. door Ton Meesters in Molenecho's XIX (1991) nr. 3, blz. 168-169.
Nico Jurgens, 29 jan. 2009.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant, 14 aug. 1893:
"SCHIJNDEL, 11 Augustus. Gisteravond had alhier een ongeluk plaats, dat betrekkelijk goed is afgeloopen. De nieuwe molen te Wijbosch, die nog voorloopig maar met twee wieken maalt, is, als elk nieuw verschijnsel, een bron van belangstelling voor de jeugd. Dat is hunne geliefkoosde verzamelplaats. Terwijl de molen stilstond namen twee jongens op een der roeden plaats. De molenaar die zulks niet bemerkt had, zette den molen in beweging. De een had nog tegenwoordigheid van geest genoeg om er af te springen, doch de ander viel van een hoogte van circa 4 meter naar beneden met het gevolg, dat hij zich zoodanig bezeerde, dat geneeskundige hulp moest worden ingeroepen.

Tilburgsche Courant, 20 sept. 1903:
"Schijndel, 17 Sept. De molenmaker Neggers uit Uden verrichtte in het Wijbosch alhier herstellingswerken aan den molen van den heer Dufhuis. Hij viel van de molenkap naar beneden en overleed kort daarna. De ongelukkige was nog slechts eenige maanden gehuwd."

Het slachtoffer was de 30-jarige Martinus Neggers, geboren te Uden op 28 mei 1873. Hij overleed op 17 sept. 1903 om 19.00 uur.
Bron: Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / BHIC.
Caroline Schaeffer, 27 mei 2021.

De molen werd in oktober 1944 door oorlogshandelingen verwoest. De laatste molenaar op deze molen was Duffhues.

Een roede, waarschijnlijk van de firma Verhaeghe uit Ruddervoorde, werd nog als staartbalk gebruikt bij de molen in Keldonk, gemeente Erp.
Bron: Belgisch Molenbestand.