Molen De Arend, Maassluis

Maassluis, Zuid-Holland

Delfland
Maasland H (2) 283 Hendrik van der Lely, koopman

1922 verbrand 1923 restant gesloopt
Deze stenen stellingmolen aan de Noorddijk werd in 1722 gebouwd. De kap was met riet gedekt.

VAN DER LELY, Hendrik, geb. Maassluis 6 juli 1792, runmolenaar en koopman ald., kapitein van de Schutterij, als deelnemer aan de 10 daagse veldtocht 1831 met fakkellicht begraven, overl. Maassluis 21 december 1877.

De molen verdween na volledig te zijn uitgebrand op 12 april 1922. Spoedig werden de resten van de molen geruimd.

Haagsche Courant, vrijdag 14 april 1922"
"Historische molen uitgebrand
De historische molen aan den Noorddijk bij Maassluis, op Maaslandsch grondgebied, is des nachts geheel uitgebrand. Om half twee zijn de wieken neergestort. Zes stuks vee, in den molenschuur gestald, konden nog worden gered. Verzekering dekt de schade. Omtrent de oorzaak van den brand tast men in het duister."
Erwin Esselink.

Maassluische Courant, 9 mei 1923
Oude molen gesloopt.
Maassluis heeft zich langen tijd op het bezit van twee korenmolens kunnen beroemen, welke men passeerde, wanneer men langs den dijk de stad binnen kwam en verliet. Een dier molens, van ouds de Runmolen, al weldra tot het verleden behooren. Voor eenigen tijd was de molen door brand vernield en nu wordt de ruïne gesloopt. Een oudheid minder in het stadje, dat om zijn oude gebouwen nog al eens de aandacht trekt.

De aangegeven locatie is een schatting naar de TMK van 1894.