Molen (zaagmolen), Steenwijk

Steenwijk, Overijssel

Steenwijk
0,8 km W van de toren, Steenwijkerdiep z.z.
Steenwijkerland, Overijssel
Kop van Overijssel

geschiedenis

Begin 19de eeuw richtten Jan Hendrik en Matthijs de firma J. en M. Meesters op. Het bedrijf omvatte een eekmolen (dbnr. 12345), runhandel, leerlooierij en een lijmkokerij. Vanaf 1833 omvatte het bedrijf ook een houtzaagmolen. De standplaats van deze molen is formeel niet bekend, maar het lijkt logisch dat de molen naast de bestaande runmolen aan het Steenwijker diep werd opgericht.

Op onderstaande topografische kaart uit ca. 1850 zijn de 4 molens ten zuiden van het Steenwijker Diep omcirkeld. Waarschijnlijk was de runmolen dbnr. 12345 de meest linkse molen en deze zaagmolen dan de tweede molen van links.

Mogelijk is de meest rechter molen de zaagmolen van Salco Tromp Meesters dbnr. 14488 en de tweede molen van rechts de volmolen dbnr. 12347.

Op de verzamelkaart van de eerste kadastrale kaart van Steenwijk is een balkengat aangelegd ten zuiden van het Steenwijker diep. Op de kaart van sectie D is die haven nog niet aangegeven maar wel de eekmolen 12345 (links) en de volmolen 12347 (midden).

In de Gemeenteatlas van Nederland, uitgegeven door Hugo Suringar te Leeuwarden in 1868 worden overigens op de kaart van Steenwijk (met vervaardigingsjaar 1865) ten zuiden van het Steenwijker Diep nog steeds 4 molens weergegeven, gemeenschappelijk aangeduid als zaagmolens.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting, naar het schetsje van Ten Bruggencate.