Molen Het Klaverblad / Molen van Barend Volkers, Steenwijk

Steenwijk, Overijssel

Molen 01465 a Het Klaverblad / Molen van Barend Volkers (Steenwijk)

Steenwijk
1,2 km W v.d. toren, Steenwijkerdiep n.z.
Steenwijkerland, Overijssel

geschiedenis
De Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken meldt op haar website in het Lexicon Steenwijks Verleden:
Molen van Volkers, genaamd Het Klaverblad: voormalige houtzaagmolen van Barend Volkers aan het Steenwijkerdiep. De molen was in 1842 gebouwd op het Bickerseiland in Amsterdam en werd in 1878 verkocht, afgebroken en weer opgebouwd in Steenwijk. In 1908 door brand verwoest.

Het was een molen met 3 sleearmen, waarvan de grootste een doorlaat had van 1,80 m (bron: Molens in en rond Steenwijk, G.M. Laar, artikel in Historische Mededelingen, 1985-1).

De Grondwet, 28 juli 1908

Steenwijk 3 juli. Te Steenwijk is de bliksem geslagen in de houtzaagmolen van de firma H. Volkers en Zonen. Binnen weinige oogenblikken was de molen een vuurmassa, zodat aan blusschen net te denken viel. Met alle krachtsinspanningen heeft men de belendende houtschuren kunnen behouden, doch veel van het op de werf aanwezige hout is een prooi der vlammen geworden. De molen, met werktuigen, was verzekerd voor fl 9950; het gezaagd en ongezaagd hout voor fl 2700.

Steenwijk, 9 juli 1908
Dinsdagnacht woedde boven Steenwijk een vrij hevig onweder. Omstreeks 2 uur werd de groote windhoutzaagmolen van de firma B. Volkers en Zonen door den bliksem getroffen. In korten tijd stond het gevaarte in volle vlam. Gelukkig was er weinig wind, zoodat de belendende gebouwen gespaard zijn gebleven. De molen met de Westelijk gelegen getimmerten is geheel verbrand.

NB De aangegeven locatie is een schatting.

De molen was van Volkers.
Bron, ook van de foto: Fotoarchief Steenwijk

Overijsselsche en Zwolsche courant, 30 september 1905

Om op den weg loopende langs het Steenwijkerdiep naar de molen van de firma B. Volkers en Zonen eenige lantaarns te plaatsen werd gunstig beschikt.