Molen De Hoop / Molen van Janzen, Oldemarkt

Oldemarkt, Overijssel

Oldemarkt
aan het Mallegat/ ten zuidoosten van de kern van Oldemarkt
Steenwijkerland, Overijssel

1948 afgebroken 1978 restant gesloopt
geschiedenis
Oorspronkelijk werd hier al in 1682 een molen gebouwd, een standerdmolen, die geheel afbrandde. Hij werd in 1792 herbouwd, maar brandde rond 1899-1903 opnieuw af. Ten slotte kwam er in 1903 weer een nieuwe molen.

De romp en de kap van de molen waren bekleed met asfaltpapier. De eigenaar van de molen was de plaatselijke Coöperatieve Landbouwersbank.

In 1942 en 1943 was de molen nog intact.
Op 21 juli 1948 werd een sloopvergunning verleend.
Omstreeks 1978 werd ook de stenen onderbouw gesloopt.

Bron o.a.: archief Ten Bruggencate.

trivia
Door de ligging nabij de grens met Friesland was het voor Friese bakkers heel aantrekkelijk om in Oldemarkt gemalen meel illegaal in Friesland in te voeren, om zo de impost op het gemaal te omzeilen. Een berucht voorbeeld van deze praktijk was bakker Wierstra te Echtenerbrug.
Bron: "Ontduiking van de belasting op het gemaal door een slimme Bakker Wierstra te Echten", art. door Jan W. Dijkstra in De Utskoat nr. 104, dec. 2001.

Er was sprake van dat voor de herbouw in 1903 molen De SInt Pieter uit Zaandam-Oost was gebruikt, maar die blijkt in Giethoorn te zijn herbouwd.