Molen De Eendragt / Molen van Schuurmans, Akkrum

Akkrum, Fryslân

Utingeradeel

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

De gevelsteen verhuisde na afbraak van de onderbouw van de molen naar de gemeentewerf.

1938 deels afgebroken 1966 restant afgebroken
geschiedenis

De koren- en pelmolen heette officieel "De Eendragt", evenals de oliemolen bij het dorp. Hij werd gebouwd in 1855, voor timmerman Klaas Jelles Diepstra. Volgens de in de onderbouw aanwezige gedenksteen was op 9 juni van dat jaar de eerste steen gelegd.

Tot ca. 1863 was Klaas Simons Dijkstra de molenaar. In 1867 werd de molen door blikseminslag beschadigd, maar hersteld. De vlucht was 19,84 meter en de stelling bevond zich op 9 meter hoogte (Leeuwarder Courant van 20 maart 1868). Sinds 1912 werd het bedrijf geëxploiteerd door Geert W. Schuurmans.

In 1927 nam W. Rauwerda De Eendragt van G. Schuurmans over. Rauwerda had een bedrijf in veevoeder. Het onderhoud van de molen kostte hem teveel. Daarom werd in 1938 besloten tot onttakeling, waarbij de onderbouw als pakhuis bleef staan (tot 1966).

In 1940 werd Anne Rauwerda eigenaar van deze opslagplaats voor veevoer en in 1966 werd die door de gemeente gekocht. Aan het einde van dat jaar verkocht de gemeente Rogmounepaed 7 op afbraak. De fouragehandel van A. Rauwerda was ernaast gelegen op Rogmounepaed 9.

Sindsdien is er aan de rivier de Boorn niets meer te vinden van de molen.

- "Uit de knipseldoos nr. 20", art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 58, juni 1990.
- Informatie van Dick Bunskoeke, juni 2008.

Voordat Geert W. Schuurmans in 1912 het bedrijf overnam, werd de molen ook publiekelijk te koop aangeboden geweest. Dat blijkt uit het volgende artikel uit de Leeuwarder Courant van 29 juli 1912:
"WINDKORENMOLEN
Koemelkerij en huizen met erven, AKKRUM.
Donderdag 1 Augustus 1912, ’s avonds half 8 bij Gr. Dijkstra te Akkrum, finale toewijzing van de op 18 Juli j.l. voor Willem G. Schuur- mans geveilde vastigheden, waarop tot heden is geboden:
1 (De ROGMOLEN, waarin groote BAKKERSBUIL, KOEKBREKER, enz. met PAKHUIS en erf.) ƒ 2800
2. (De SCHUUR met STALLING en erf) ƒ 600.
3. (De beide WONINGEN met bleekveld c. a. ,) ƒ 1450
Alles in besten staat van onderhoud en bij biljetten in het breede omschreven,
Notaris van SLOOTEN."

Verder komt er ook uit het artikel naar voren dat de molen behoorlijk kapitaal geweest moet zijn, aangezien er een Bakkersbuil in aanwezig was. Ook het aantal bijgebouwen is aanzienlijk.
Informatie van Stefan Teeling, 3 maart 2012
In de 1930-er jaren maalde de Schuurmansmolen nog maïs voor de boeren.
De Utskoat nr. 2, juni 1976.

Rechtop opgestelde maalsteen (1990).

trivia

De 3e foto maakte deel uit van een foto-reisverslag van een Engels gezelschap dat Nederland in 1890 bezocht per salonboot.
Ingezonden door B. Mazurel, 18 februari 2009.

Aanvullende anekdotes over de molen: De windkorenmolen van Akkrum, artikel door A. de Vries in De Utskoat nr. 25, maart 1982.
Volgens De Utskoat nr. 58, juni 1990, en nr. 88, maart 1998, was de molen afkomstig uit de Zaanstreek, mogelijk De Eendracht (Tenbruggencatenummer 08872).