Molen Postma's polder / Polder 6, Kimswerd/ Kimswert

Kimswerd/ Kimswert, Fryslân

Kimswerd/ Kimswert
aan een opvaart van de Bolswardervaart
Wûnseradiel

>
geschiedenis
Het Waterschap Kimswerd werd in 1913 opgericht naar aanleiding van een verzoek van J. van Hulst Szn. en twee andere personen. Vóór de oprichting van het waterschap werd het gebied bemalen door een aantal particuliere polders. Genoemd worden de Oedtsma-, de Ypma- , de Postma-, de Hogewierster- en de Dijksterbuursterpolders. Van sommige polders, zo b.v. de Dijksterbuursterpolder (Tenbruggencatenummer 03178), werd niet het gehele gebied in het waterschap opgenomen.

Het waterschap werd bemalen door een in 1914 gestichte windmotor, gebouwd ter plaatse van de afgebroken windwatermolen van Postma's polder. Van die polder werd wel de bij de voormalige molen staande molenaarswoning behouden. Vier andere molens in het waterschapsgebied werden eveneens afgebroken. In 1961 werd de windmotor vervangen door een dieselgemaal.

Bron: archief van Waterschap Kimswerd, (1910) 1913-1976 (1977), Archiefnet.