Molen Polder Groote Lindt en Kleine Lindt, Lindensche Watermolen (2e), Zwijndrecht

Zwijndrecht, Zuid-Holland

Groote Lindt
Zwijndrechtse Waard
Groote Lindt A (2) 499 Polder van de Groote & Kleine Lindt

Open scheprad 5,7 m Ø

versieringen

Op de plaats van de vroegere wipmolen staat een huisje met in de muur een gevelsteen als aandenken aan de molen met de tekst:

Ter Herinnering
aan den Watermolen van 1542
Gesloopt 1926.
Het bestuur van den polder
Groote- en Kleine Lindt
H. de Koning Pz. Voorzitter.
A.H. Hunser) Heemraden
L. de Koninck Kz.)
I. den Hollander Secr.s Pen.r.

Pot ✉︎ 854 ? 1874 1874 1926 26,50
Pot ✉︎ 277 1866 1866 ? 1926 26,50

De molen was eigendom van het Hoogheemraadschap en de Zwijndrechtse Waard.
In mei 1924 viel het besluit het peil van de Devel met drie meter te verlagen, waardoor de polders de mogelijkheid van een natuurlijke lozing in de boezem zouden verkrijgen.
De molen kwam buiten gebruik te staan en viel in 1926 onder de slopershamer.

Het verschil tussen polder- en boezempeil bedroeg circa 0,75m.

De molen loosde zijn water op de Develboezem. De Devel loosde zijn overtollige water via uitwateringssluizen uit op de Oude Maas.
De molenaar van de molen heette Cornelis van Rijswijk, hij heeft van 1906 tot 1926 met de molen gemalen.
Cornelis was de zoon van Pieter Rijswijk die op 22 juli 1905 is overleden, Pieter was ook op deze molen molenaar.

De Telegraaf, 14 juni 1917.
"DORDRECHT, 14 Juni. Dinsdagmiddag 3 uur is ingebroken bij den watermolen aar te Zwijndrecht op de grens van Heerjansdam. Gestolen is ƒ 200 aan bankpapier, de niet groote inhoud der kinderspaarpotten en eenige voorwerpen. Door de activiteit der politie van omliggende gemeenten, ook die te Dordrecht, is het gelukt de hand op de daders te leggen. Het zijn drie Duitsche deserteurs A. P. K., II. K. en J. D. genaamd. Eén werd 's nachts te Barendrecht aangehouden, de anderen werden gistermorgen te Rotterdam gearresteerd. Het drietal is eerst naar Zwijndrecht en gisteravond naar Dordrecht overgebracht en daar hedenmorgen in het huis van bewaring opgesloten."

Na de peilverlaging in de Devel werd in 1926 de wipmolen gesloopt.

Voormalige molenaarswoning met gedenksteen.

trivia

De Groote en Kleine Lindt, ook wel De Lindt genoemd, hebben hun naam te danken aan N. van de Lindt, hij was deelhebber in de bedijking van de Zwijndrechtse Waard in 1331. De Lindt bestond al vóór de bedijking van 1331. Er waren vóór 1331 ook al dijken en sluizen maar die waren kennelijk niet afdoende.

In 1881 werd Groote Lindt toegevoegd aan de gemeente Zwijndrecht.