Molen Polder Mastenbroek, Lutterzijlmolen, Kamperzeedijk-West

Kamperzeedijk-West, Overijssel

Mastenbroek
Salland
Zwollekerspel Q (2) 303 De Polder Mastebroek

Scheprad ca. 6 m Ø, 47 cm breed, 24 schoepen

geschiedenis

Na jarenlang overleg, werd in juni 1817 toestemming van de regering verkregen om totaal drie molens te bouwen. De aanbesteding voor de molens aan de Hasselterdijk en bij de Venerietersluis vond plaats op 18 oktober 1817.
Op 23 september 1819 vond ten huize van Klaas Bouman de aanbesteding plaats van de bouw van de molen bij de Lutterzijl. Het werk werd gegund aan de aannemers Johannes Velsink en G. Debets, voor de som van ƒ 16.850. Als architect werd ook hier molenbouwer J. de Jong uit Groningen aangesteld.

Uit het bestek dat nog is bewaard gebleven, kunnen we vaststellen dat de fundering uit 192 palen bestond van 7,85 m lengte. Voor het ophijsen van het 400 kilo zware heiblok waren dertig mannen nodig. Op de palen werd een rooster gelegd van zware balken, met daarop een vloer van ca. 8 cm dikke brede planken. Onder de funderingsvloer werden drie houten damwanden aangebracht, die moesten voorkomen dat het van hoog naar laag stromend grondwater de molen op den duur zou ondermijnen. Daarop kwam de 5,8 m hoge stenen opgemetselde veldmuur, met daarop het achtkant. Het scheprad van bijna 6 m middellijn met 47 cm brede schoepen kon bij één omwenteling 6650 liter water uitslaan.
De molen werd op 10 november 1821 opgeleverd.

Op 5 oktober 1820 werd Cornelis Klooster, "voorknegt" op de Nekkermolen te Purmerend (Tenbruggencatenummer 00242), aangesteld als molenaar.

Op 9 juni 1843 brak door een storm één roede. Het polderbestuur besloot toen door molenbouwer Otto Feijen een nieuwe roe te laten plaatsen, het werd een roe die uit twee delen bestond. Feijen kreeg in 1844 ook de opdracht het scheprad te vernieuwen.

Op 28 maart 1862 werd de molen voor ƒ 1105 voor afbraak verkocht aan Wichert Jan Steenbergen uit De Wijk. Fokke Aberson uit Steenwijk betaalde ƒ 85 voor de roeden, en Cornelis Spijkerboor uit Oosterwolde ƒ 170 voor de molenas.

Klik voor informatie over de Polder Mastenbroek door naar Tenbruggencatenummer 15219

De molen werd vervangen door een stoomgemaal iets verderop.

trivia

De hieronder vermelde gegevens komen uit de archieven van de gemeente Zwolle. Het is de stand van zaken in 1832 tijdens de invoering van het kadaster. De gegevens zijn in de loop der jaren verzameld door de heer Berkenvelder die zeer lang op het archief in Zwolle gewerkt heeft.

Watermolen aan de Lutters Ziel Q 303 type: watermolen
1832 de Polder van Mastenbroek