Molen De Morgenzon, Kamperveen

Kamperveen, Overijssel

Zuideinde, aan de provinciegrens
Kampen, Overijssel
IJsseldelta

"Uit Kamperveen wordt d.d. 24 dezer aan de Prov. Overijs. en Zw. Crt. gemeld:
Gisteravond omstreeks acht uur heeft aan de grens van Oosterwolde een felle brand gewoed in den korenmolen "De Morgenzon" van den heer J. Labots aldaar. Kort voor het uitbreken van den brand was nog een knecht in den molen geweest, doch had er niets bijzonders ontdekt. De met riet gedekte molen, alsmede een belendende veeschuur en een hooiberg waren in korten tijd een prooi der vlammen. Een niet verzekerde vrachtauto kon tijdig uit den molen in veiligheid worden gebracht. De hoogoplaaiende vlammen boden in den donkeren avond een zeer fantastischen aanblik. Van ver uit den omtrek kwamen de vele nieuwsgierigen opdagen. Met man en macht is er gewerkt om het belendende woonhuis, dat ook ernstig gevaar liep, te behouden, wat ook gelukte. De molen was in 1909 gebouwd. Het verbrande was verzekerd, doch laag. De oorzaak van den brand moet gezocht worden in het warm loopen van de as."
Bron: De Molenaar 27 april 1927.
D. Bunskoeke, 8 april 2012.

"Op 24 april is in de gemeente Kamperveen de korenmolen "De Morgenzon" totaal afgebrand; een veeschuur en een hooiberg werden eveneens een prooi der vlammen. Hiernaast een sprekende foto van het droevig overschot."
Bron: Van Eigen Erf 6 mei 1927 (bijschrift bij onderstaande foto).

NB De aangegeven locatie is een schatting.