Molen Worsumse molen, Overasselt

Overasselt, Gelderland

Worsum
Land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen

>
Op 31-01-1884 berichtte het Algemeen Handelsblad het volgende:
De molenmakersknecht S. te Hees onder Nijmegen die gisteren aan een molen te Overasselt was, had het ongeluk uit dien molen te vallen. Hij is gisterenavond reeds aan de gevolgen daarvan overleden.

Het slachtoffer was de 27-jarige molenmakersknecht Rutger Steen. Hij werd geboren te Avereest op 04-09-1856. Hij overleed op 28-02-1884 om 20.00 uur (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / Gelders Archief)
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 20 mei 2021

De achtkante houten beltmolen met inrit en laag stenen onderstuk, bij de boerderij Worsum, brandde rond 1890 af.

De Gelderlander, dinsdag 25 nov. 1890:
OVERASSELT, 24 Nov.
Heden morgen is de steenen molen, staande op Warsum, onder Overasselt, toebehoorende aan J.J. Heijnen, een prooi der vlammen geworden. Men vermoedt, dat hij door den wind aan het loopen gegaan en in brand geraakt is.

De Worsumse molen brandde op 24 november 1890 af.
De familie Heijnen, die eigenaar was van de afgebrande molen, besloot deze niet meer te herbouwen omdat er op korte afstand van deze molen, de in het begin van hetzelfde jaar de door Jacobs gebouwde molen Zeldenrust stond. Ook het feit dat de familie Heijnen nog in bezit was van de Maasmolen te Nederasselt, speelt bij deze te nemen beslissing een niet onbelangrijke rol.
Er werden hierna in de gemeente Heumen wel twee nieuwe molens gebouwd.
Bron: Malen voor alle prijzen! Prikelen rond de molens van Heumen en Overasselt, artikel door Peter Pouwels in De Molenvriend nr. 78, juli 2012, uitgave Molenvrienden Land van Cuijk.

NB De aangegeven locatie is gebaseerd op de TK van 1870.
Op de Top. Mil. kaart van 1923 staat de molen nog ingetekend.