Molen De Hoop, Keent

Keent, Noord-Brabant

Balgoij B (1) 176 Wed. Matthijs Willems, molenaar

achtkante ondertoren

>
De molen is verbrand geweest en weer herbouwd in 1908.

"In 1730 ontstonden in Beuningen moeilijkheden nadat aan molenaar Heynen de pacht was opgezegd. Heynen werd nu ter verantwoording geroepen omdat hij een partij graan had gemalen op de molen in het naburige Keent. Hierdoor was nadeel berokkend aan de dwangmolen van Beuningen."
Uit deze tekst blijkt dat er in 1730 al een molen was in Keent. Zie voor meer geschiedenis de website van 'Standerdmolen De Haag Beuningen'.
Marcel Broeren, 6 mei 2009.

Op 03-08-1845 berichtte de Bredasche Courant het volgende:

Aan den molen te Keent, was een timmerman, Gerardus van Wees, bezig eene der roeden te herstellen, toen hij, door den bliksem getroffen, viel en roerloos bleef liggen. Deze man verkeert nog in groot levensgevaar.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 16 mei 2021

De molen was eigendom van de heer Broeren, woonde op de Hoevenweg, tegenwoordig genaamd de Oude Maasweg. Hij maalde rogge en tarwe voor bakkers in de omgeving. Dhr. Broeren had naast zijn woning een klein bakkershuisje waar hij brood bakte voor de plaatselijke bevolking. Hij gebruikte snoeihout van de meidoornhagen om zijn oven mee op te stoken.

Op de foto is de familie Broeren te zien van wie de molen was.

Gebouwd rond 1600.
De naam was De Hoop.
Afgebroken december 1938.

trivia
De molen stond in het gehucht Keent, westelijk van Grave aan de Maas, dat voorheen bij de gemeente Ravenstein behoorde, maar dat tegenwoordig onder de gemeente Oss valt. Keent ligt sinds de kanalisatie van de Maas bij Balgoij in 1938 aangesloten aan Noord-Brabant. In de "groene boeken" (Het Rijk van Nijmegen, Westelijk gedeelte) wordt de molen wel genoemd, "de uit 1908 daterende houten standerdmolen" .... "raakte na 1937 snel in verval en is afgebroken". In 1958 ging Keent over naar Noord-Brabant.

In het genoemd groene boek staan 5 regels, verder geen foto, wel een literatuurverwijzing : Van Zuijlen 1978, blz.140. Dit boek heet : "Geschiedenis van de Maasdorpen Overasselt, Nederasselt, Balgoy-Keent",
in 1978 dus verschenen met A. van Zuijlen als eindredacteur.

Op deze link van het Regionaal Archief Leiden, "deel van een kaart van F. Blaeu , anno 1657", staat een symbool van een standerdmolen en het symbool van de kapel die niet ver van de molen heeft gestaan. Keent hoorde oorspronkelijk bij Balgoij, wat op deze kaart als Balle Goye wordt geschreven. Keent wordt op deze kaart nog geschreven als Keen wat duidt op barst of spleet.
Marcel Broeren, 3 juni 2009.

Hendrika de Bruijn, geboren op 2 maart 1839 te Keent. Gehuwd op 26-jarige leeftijd op 5 mei 1865 te Balgoij met Johannes Willems, 31 jaar oud, molenaar, geboren op 26 feb. 1834 te Keent, overleden op 25 okt. 1891 te Keent op 57-jarige leeftijd.