- naam
- De Nijverheid / v.h. De Raaf
- modeltype
- Ronde molen, stellingmolen
- functie
- korenmolen
- bouwjaar
- bedrijfsvaardigheid
- Maalvaardig
- bestemming
Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
- adres
-
Molensingel 6
5371 AW Ravenstein - Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 01220
- oude dbnr.
- B581
- Meest recente aanpassing
- | Foto
Molen De Nijverheid / v.h. De Raaf, Ravenstein
Ravenstein, Noord-Brabant
b
locatie
- plaats
-
Ravenstein
- gemeente
- Oss, Noord-Brabant
- streek
- Maaskant
- kadastrale aanduiding
- Gemeente Ravenstein, sectie A, nr. 1659
- geo positie
-
X: 173124, Y: 423143N: 51.79664, O: 5.64994
- biotoopwaarde
- 3 (matig)
- landschappelijke waarde
- Zeer groot, dominerende functie ten opzichte van de stadsbebouwing.
contact en bezoek
- bezoek/postadres
-
Molensingel 6
5371 AW Ravenstein - molenaar
- Michiel Beerens / Bart Tonies jr. / Jan Scheirs
- telefoon
- 0486-412163
-
info@molenravenstein.nl
- website
- www.molenravenstein.nl
- social media
- open voor publiek
- ja
- open op zaterdag
- ja
- open op zondag
- nee
- op afspraak
- ja
- openingstijden
Zaterdag 13.00 - 17.00 uur en als de molen op een andere dag draait en daarbij de blauwe wimpel uithangt.
Bakhuisje: 10.00 – 15.30- toegangsprijzen
- winkelinformatie
Diverse streekproducten waaronder onze ambachtelijk gemalen meel, bloem en pannenkoekmix. Tevens versgebakken brood en koekjes uit de ambachtelijke oven van ons Bakhuys.
Zie de website van deze molen.- meelverkoop
- ja
- museuminformatie
- gericht op scholen
- ja
- informatie voor scholen
Er is veel mogelijk ! Stuur een mail naar: info@molenravenstein.nl
- AKG lid
- ja
- bijzonderheden
- fietsroute
- fietsroute in de buurt van De Nijverheid / v.h. De Raaf via fietsnetwerk.nl
constructie
- modeltype
- Ronde molen, stellingmolen
- krachtbron
- wind
- functie
- romp
- Ronde stenen molen
- kap
- Gedekt met dakleer
- inrichting
Eén koppel 17der blauwe en één koppel 17der kunststenen; sleepluiwerk; diverse elektrisch aangedreven maalapparatuur.
- plaats bediening
- stellingmolen
- bediening kruiwerk
- buitenkruier
- plaats kruiwerk
- bovenkruier
- kruiwerk
- Engels; kruilier
- vlucht
- 25,50 / 25,60 m.
- vang
- Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangtrommel
- overbrenging
Bovenwiel 65 kammen
Bovenschijfloop 34 staven, steek 12,8 cm.
Spoorwiel 82 kammen
Steenschijflopen resp. 27 en 28 staven, steek 10,5 cm.
Overbrengingsverhoudingen resp. 1 : 5,81 en 1 : 5,60- hoogte
- van de stelling: 12,50 m.
- wiekvorm
- Systeem van Bussel met neusremkleppen op beide roeden
- wiekenkruis
-
fabrikant roenummer positie bouw fabricagejaar jaar gestoken positie jaar verdwenen lengte Derckx 804 buiten 1995 1995 buiten aanw. 25,60 Derckx 805 binnen 1995 1995 binnen aanw. 25,50 Pot 1620 binnen 1891 1891? binnen 1995 25,48 Pannevis g.n. buiten ? buiten 1995 25,74 - wiekverbeteringen
Van 1937 tot 1967 was deze molen op beide roeden voorzien van het systeem Van Bussel. Dat werd weer vervangen door Oud-Hollandse ophekking. In 1995 keerde het systeem Van Bussel terug, nu met neusremkleppen.
- bovenas
-
fabrikant asnummer fabricagejaar jaar gestoken jaar verdwenen lengte Enthoven & Co, L.I. ? 1847 aanw. 04,76
- motor(en)
-
fabrikant motornr type motor brandstof vermogen bouwjaar jaar geplaatst jaar verdwenen Thomassen 2520 W2O olie 20 1931
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
- monument
- 32362
- inventarisnummer
- NB080
eigendom
- eigenaar
- Stichting De Ravensteinse Molen
- eigendomsvorm
- Stichting
geschiedenis
- toestand
- werkend
- bouwjaar
- bedrijfsvaardigheid
- Maalvaardig
- bestemming
Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
- voorganger
- omwentelingen
- geschiedenis
-
De molen is gelegen op het voormalige bastion 'Utrecht' van dit stadje. In 1857 werd hij gebouwd in opdracht van Matthias Versterren.
Na 1930 braken er moeilijke tijden aan en dreigde zelfs afbraak: door het zware kruien en lastige bedienen (men moest drie trappen omhoog voor de maalzolder bereikt was), voelde de molenaar meer voor een motor.
Zo ver kwam het gelukkig niet en in de zomer van 1937 werd de molen zelfs behoorlijk opgeknapt: de kap kreeg een rode icopal bedekking, er kwam een nieuwe lange spruit en schoren en er werd een nieuwe ijzeren staartbalk aangebracht, gefabriceerd door de fa. Pot uit Kinderdijk. Uiteraard werd de molen ook 'verbusseld'.
In de jaren '60 van de twintigste eeuw was de molen opnieuw in verval: er werd alleen nog met de elektromotor gemalen, de stelling was intussen deels verdwenen.
Als één van de eerste molens in de omgeving werd destijds besloten tot restauratie en daarbij kreeg de molen een Oud-Hollands opgehekt wiekenkruis. Vlak daarna werden de machines van de maalderij afgevoerd. In deze tijd heeft de molen veel gedraaid en ook gemalen, dankzij eigenaar Nol Voet en zijn medewerkers Harry en Martien van der Ven (later Van Aarsen).
Begin jaren '80 viel het windmaalbedrijf langzaamaan stil. Geluk bij een ongeluk ('ongeluk met geluk' is mogelijk beter) was de brand in De Witte Molen te Nijmegen van 6 november 1981: die molen brandde uit, waarbij het complete binnenwerk werd verwoest. De molenaars Peter Sturkenboom en Hans Titulaer weken vervolgens naar Ravenstein uit om daar hun (net begonnen) maalbedrijf voort te zetten. Het betekende voor deze molen nieuwe en ongekende activiteit. De keerzijde: toen De Witte Molen in Nijmegen volledig was hersteld, viel De Raaf weer stil.
Leden van de Heemkundekring Land van Ravenstein besloten in 1991 onder leiding van Bart Tonies de Stichting De Ravensteinse molen in het leven te roepen, die niet veel later ook eigenaresse werd. Na een restauratie, die over enige jaren werd uitgesmeerd, kwam de molen weer op bescheiden schaal in gebruik: De Nijverheid vormt het middelpunt van een project rond de eeuwenoude graansoort spelt. Dit graan (Lat. Triticum Spelta) werd al meer dan 9000 jaar geleden in Europa verbouwd. Dit bijzonder sterke gewas bevat van alle graansoorten de meeste grondstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Nadat spelt al eerder aan een revival begonnen was in België en Duitsland (daar heet het Dinkelbrot), is het graansoort thans ook in Nederland in opmars.
Het lichtbruine en luchtige speltbrood van De Nijverheid is in vele soorten verkrijgbaar bij bakkers in Herpen en Ravenstein. Daarnaast leent het graan zich ook prima voor verwerking tot bier en jenever en vormt de pel een uitstekende vulling voor kussens. Natuurlijk is het speltmeel ook verkrijgbaar op De Nijverheid.
Deze molen vertoon bouwtechisch zeer grote overeenkomsten met De Wielewaal te Beneden-Leeuwen en De Zeldenrust te Oss. Vermoedelijk zijn zij door dezelfde molenmaker en/of vanaf hetzelfde bestek gebouwd.
De bovenas is een zeer oude Enthoven en afkomstig van één van de vele Zuidplasmolens onder Waddinxveen of Moordrecht. Deze as moet ná 1876, het jaar waarin de windbemaling van de Zuidplas werd opgeheven en alle molens daar voor de sloop werden verkocht, in Ravenstein zijn gestoken.
aanvullingen
- toelichting naam
De molen is gebouwd onder de naam "De Nijverheid". Bij de grote restauratie in de jaren '60 is dit gewijzigd in "De Raaf". Sommige molenliefhebbers betreuren het, dat de in de volksmond gebruikte naam 'De Raaf' in 1993 weer teruggewijzigd is in 'De Nijverheid'. Maar die laatste naam is historisch gezien inderdaad juister.
Meer over de naam van deze molen bij 'Trivia'.- bouwbestek
zie ook 'Geschiedenis'.
- trivia
Toen eigenaar Nol Voet in 1988 overleed, wisten zijn erfgenamen zich geen raad met de molen: de tijd van loonmalen was voorbij en de molen begon al wat in verval te raken. Middelen tot restauratie waren er (nog) niet. Dus vatte men het plan op om de molen te ontdoen van het binnenwerk en te verbouwen tot woonhuis. Gelukkig voor de molen kwam dit ook de toenmalige gemeente Ravenstein ter ore, waarna de molen vervolgens vlug op de monumentenlijst werd geplaatst. De zoon van Nol Voet was hier zó verbolgen over dat hij de molen herdoopte tot "Le Pilori" oftewel "De Schandpaal" (en dit kwam zelfs op de baard te staan)!
Deze 'naam' stond daar overigens maar 2 jaar op, want in 1992 is de molen na aankoop door stichting "De Ravensteinse molen" prachtig gerestaureerd door molenmakerij Coppes uit Bergharen.
foto's
- foto's
-
draag zelf bij
- teksten
- tekstbijdragen over deze molen insturen | Wilt u specifiek iets kwijt over een roede, as of motor, klik dan daar op het rode envelopje ✉︎ behorende bij het betreffende object.
- foto's
- foto's insturen