Molen De Weimolen, Giessen

Giessen, Noord-Brabant

buurtschap Steenen-Heul
Land van Heusden en Altena
Giessen B (1) 8 Polder genaamd de Giesschen Andelsche Weide

Molenaar was C.J. Kant

De wipwatermolen van dezen Polder, genaamd den Weimolen, staand nabij de steenen heul, heeft 27 Ellen vlugt, de middellijn van het waterrad 6.15 en de schoepen zijn 0.39m.
Het verschil in de zomerpeilen van de Andelsche en Giessensche Weide, volgens nevensgaande opgave 15 Duimen bedragende, wordt daargesteld door gestelde afschuttingen in de bermslooten, dewelke, in cas van noodzakelijkheid, geheel of gedeeltelijk worden weggenomen, ten einde het overtollig water van de Andelsche Weide, even als dat van de Giessensche Weide, geregeld naar den watermolen te kunnen toevloeijen.
Tot inlating van water, in cas van droogte, bestaat aan den zuidwesthoek van dezen Polder, in de kade tegen den Alm, een houten sluisje, wijd 0,31, voorzien van eene schuif.

Bron: Statistiek tableau der polders in Noord-Braband
Door North Brabant (Netherlands). Provinciale waterstaat, Arie de Geus, Elias Cornelis Benjamin van Rappard, 1843, blz 273

trivia
De molen stond aan de Nieuwe Kade en was één van de drie molens die daar vlak bij elkaar stonden. Het water werd afgevoerd via de Wijde Alm.

Het gebied ten noorden van de Nieuwe Kade , heet de Giessensche Weide, het gebied ten zuiden van deze weg heet Eendenveld.

Deze molen was de middelste van de drie molens en stond dus tussen de Sint Romboutsmolen en de Eendeveldschemolen in.