Molen De Hoop / Jefferson's Molen, Schiedam

Schiedam, Zuid-Holland

Schiedam
kruising Lange Nieuwstraat - Gerrit Verboonstraat
Schiedam
Schiedam C (1) 526 [? pakhuis] Frans van Leeuwen, brander, en Consorten

versieringen
De gevelsteen van deze molen, op de foto net boven de molenpoort, voorstellende een vrouwenfiguur met in de ene hand een duif en in de andere hand een anker, ligt momenteel, in slechte staat verkerend, bij de Restauratiewerkplaats Schiedam. Daarvoor werd de steen bewaard op een zolder van het Stedelijk Museum te Schiedam.
Frans Kroon.

1900 deels gesloopt 1907 restant gesloopt
Locatie:
Deze molen stond tot deze geheel afgebroken aan de Lange Nieuwstraat (nabij de Gerrit Verboonstraat) en met de voet voor de helft in de Plantage (de oudste stadstuin van Nederland) Op de hoek in de huidige omschrijving heeft nooit een molen gestaan.
Marius van Meurs, 24 februari 2018.

Ook in vroeger tijden speelden biotoopproblemen. De molenaar had bij het malen last van de vele hoge bomen in de buurt van de molen. Herhaaldelijke verzoeken om de bomen te snoeien leverden niets op.

Leydse Courant, 15 mei 1799:
"De Curateuren in den Insolventen en .... Boedel van Jan Bolman en Neeltje de Quaak, echtelieden te Schiedam, zullen ten overstaan van twee Schepenen derzelver Stad, als Commissarissen, op Vrijdag den 17 Mey 1799, veilen, en op Zaturdag den 25 daar aan volgende, in de St. Joris Doelen aldaar, finaal verkoopen een Huys, Brandery, Pakhuys en Erve, staande en geleegen aan de Zuydzyde van den Dam binnen de gen. Stad, als mede twee-zes-en-twintigste Portien in een steene Wind Korenmolen, genaamd De Hoop, iemand nadere informatie begeerende adresseeren zich ten Comptoire van A.J. de Moraaz of van Mr. J. Burgerhoudt.

Rotterdamsche Courant, 5 december 1818
"In het openbaar te verkoopen: Een zeer hechten, sterken en wel gelegen STEENEN WIND-KORENMOLEN, genaaamd DE HOOP, met de daarbij behoorende en wel doortimmerde WOONHUIZEN, voor den baas en knecht; mitsgaders afzonderlijke STALLING, voor drie paarden. Zijnde de gemelde molen in eene zeer goede reparatie onderhouden, en As en Kap der Molen binnen weinige jaren geheel vernieuwd."

Algemeen Weekblad 1 oktober 1856
"Te Schiedam stortte den 25. jl., des namiddags te 2 ure, de ijzeren as met de wieken en het groote rad van den molen de Hoop onder een vreselijk gekraak naar beneden, een groot gedeelte der balie mede verbrijzelende. Noch aan voorbijgangers, noch aan nabijstaande huizen is eenig letsel toegebragt.

Een anekdote over een bolbliksem:
"Het zal zo rond 1880 geweest zijn op een windstille zomerdag. Boven Schiedam brak op dat moment een hevige onweersbui los. Op De Hoop stonden op dat moment een baliedeur en enkele ramen open (in Schiedam noemen we de stelling de balie). Op een gegeven moment ontwikkelde zich een bolbliksem die via de baliedeur naar binnen ging, afketste op een rijn van een molensteen en vervolgens via een raam naar buiten ging. De Hoop hield gelukkig niets over aan dit "incident", maar na al die jaren deden we bij onweer op de molens nog altijd de ramen en deuren dicht!"
Door Gerard van den Bosch ingezonden stukje."

Gesloopt tot stellinghoogte in 1900, in 1907 geheel.

trivia
Foto 1: Molen De Hoop, al buiten bedrijf op de foto, gezien vanaf de Plantage (het oudste stadspark van Nederland).

Foto 2: Molen de Hoop gezien vanuit stadstuin De Plantage in de richting van de hoek Lange Nieuwstraat-Gerrit Verboonstraat te Schiedam (links de huizen aan de Lange Nieuwstraat en rechts die aan de Gerrit Verboonstraat)