Molen Hobreederkoog, Hobrede

Hobrede, Noord-Holland

De Zeevang
Oosthuizen en Hobreed C (2) 140 De Hobreeder Polder

Scheprad 5,10 m, 35 cm breed

De molen bemaalde de polder Hobrederkoog of Hobreederkoog op de Beemsterringvaart.

De Hobreederkoog, ofschoon in de loop der tijd veranderingen van gedaante hebbende ondergaan, is reeds in 1334, krachtens een octrooi van Gerrit van Heemskerk, Heer van Oosthuizen, bedijkt als buitenland liggende in het zogenaamde land van Drei of Draai.

Op 17e-eeuwse kaarten staat de molen als wipmolen aangegeven. Of het later een grondzeiler was, is ons niet bekend.

De polder ligt tussen de Beemsterringvaart en de Zeevang. Vroeger lag er enig bekaad buitenland aan de zijde der ringvaart, dat echter in 1880 binnen het poldergebied gebracht is. Dit kon te eerder geschieden, omdat dit buitenland reeds onder de bemaling van de polder was gebracht door een duiker in de oude, in slechte toestand vekerende Koogdijk.

De kade langs de Beemsterringvaart bleef steeds gevaar opleveren voor de Polder Zeevang, die bj doorbraak evenzeer als de Hobreederkoog te lijden zou hebben van het instromende water van de Schermerboezem. De Zeevang heeft daarom met de Hobreederkoog in 1889 een overeenkomst gesloten, goedgekeurd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 4 december 189, no. 27, waarbij de Zeevang het onderhoud dier kade op zich heeft genomen, tegen betaling van ƒ 30 per jaar.

Ook de bemaling werd in 1889 door de Zeevang overgenomen tegen een jaarlijkse vergoeding van ƒ 500. De molen werd daarna afgebroken en een duiker gelegd in de binnenweg, die het water in de Zeevang doet aflopen.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.