Molen Westermolen, Medemblik

Medemblik, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Westermolen
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01152
oude dbnr.
V757
Meest recente aanpassing
| Geschiedenis
media-bestand
Molen 01152 Westermolen (Medemblik)
Ansichtkaart collectie DVM

locatie

plaats
Medemblik
plaatsaanduiding
Westerdijk, nabij de voormalige Westerpoort
gemeente
Medemblik, Noord-Holland
streek
De Vier Noorder Koggen
kadastrale aanduiding 1811-1832
Medemblik A (1) 4 De Wed. Lambert Dunselman, molenaarster
geo positie
X: 135581, Y: 531707
N: 52.77232, O: 5.09946

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
over de wieken

Molenaar Bakker bestelde begin 1908 twee Potroeden, die nrs. 2103 en 2104 kregen.

afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis

Westermolen, oliemolen te Medemblik

Anton Sipman ging in mei 1945 naar De Westermolen en meette hem helemaal op. Hij was tekenleraar van zijn vak en begon in de jaren '30 molens van top tot teen op te meten. Daardoor kon zeventig jaar later de bovenkruier zaagmolen Het Jonge Schaap aan de Zaanse Schans in Zaandam herbouwd worden. Hij trof in Medemblik een totale ravage aan en schreef: 'Het was een vreselijk kadaver. Medemblikkers hadden gedurende de winter heel wat hout gestolen. Er lag een bos stro als slaapplaats en de schone slaper, slaapster, onderduiker of Amsterdamse etenhaler deed allerlei behoeften in alle hoeken.' Eigenaar Tuytel verhuurde de molen als schuur aan een boer die er ploegen had opgeslagen. Volgens Sipman werd de molen in 1945 nog als ruw oliemolen gebruikt. 'Daartoe stond op de halfzolder op een stoeltje tegenover het luiwerk twee koppels stenen, waarvan één paar blauwe stenen met zwaaikorf. Twee van de trappen waren weg. Dus een klimpartij om boven te komen,' schreef hij. 'De vlucht was niet te meten omdat de stelling weg was en ik ook geen lang touw bij me had om hem vanuit de kap te meten. Later heb ik een touwtje gebruikt, maar door rekking was de meting niet zuiver. De molen had typische platte stijlen, zoals De Eenhoorn in Oostwoud.' Dat was een voormalige oliemolen uit Wormerveer. Over De Westermolen schreef hij ook: 'Als de molen ergens anders vandaan komt dan is het beslist geen oliemolen geweest. Veel te schoon. Misschien is het een oude poldermolen. Afstand III tot kap is 5,61 meter. Het zoldertje III - IV is een vreemd geval en later aangebracht. Er lagen stenen op zolder III. De tegenwoordige halfzolder is een nieuw maaksel bij motor behorende. Van het gaandewerk zijn alleen nog de roeden, , as en bovenwiel over en de vang (alleen band) en pal.' Op één der balken boven zolder II stond: 'B. Groot 1901 en H. Tuytel 1935' Deeerste zal waarschijnlijk een beter molenaar zijn geweest dan de twaalf ambachten, dertien ongelukken scharrelaar Tuytel. Op een hanebalk stond 'CBM – 1806 CDM.'Op de achterste gording staat iets met jaartal 1831 of zoiets. Ook de kap was vol geschreven met allemaal oudere namen.' Omdat de molen op de kruin van de dijk was gebouwd was aan de zijde van de Zuiderzee een muur gemetseld. Dat De Westermolen vermoedelijk eerst watermolen was geweest en in 1726 van een onbekende plek was aangevoerd, concludeerde Sipman aan de hand van de spil. Ook vermoedde hij dat er balken waren gebruikt uit een zestiende of zeventiende eeuws schip. De Westermolen werd in 1726 gebouwd en werd in 1947 afgebroken. In 1988 werd op het erf van De Westermolen weer een molen gebouwd. Dat was de voormalige oliemolen De Herder die van Wormer naar Willeskop in Utrecht was verplaatst, waar hij als korenmolen werd ingericht. Van Willeskop ging deze oude Wormer molen dus naar Medemblik, waar hij nog steeds staat.

Informatie van Ron Couwenhoven, 15-09-2024

 

De molen stond op de Westerdijk, waardoor hij altijd van wind verzekerd was. 
Ondanks diverse pogingen tot behoud, verdween de molen in 1947. Op dezelfde plek werd in 1989 de bestaande molen 'De Herder' gebouwd.

aanvullingen

wetenswaardigheden

De Westermolen werd geheel opgemeten door Anton Sipman. Het dossier wordt bewaard bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Met vriendelijke groet, Ron Couwenhoven tel.06-81341699 e-mail: r.couwenhoven@upcmail.nl

foto's

foto's