Molen De Vos, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

pelmolen, oliemolen

Wormerveer
aan de Zaan en de Noorddijk, 10e vanaf het N

De molen bezat twee pelstenen en een enkel oliewerk.

geschiedenis
Voor de Vos werd de windbrief uitgereikt op 3 november 1689 aan Cornelis Jansz. Keeses en Gaeff jansz. Keeses. De molen werd als pelmolen gebouwd, maar bezat ook een enkel slagwerk om koolzaad te slaan. Op 14 juni 1727 werd de lading van de molen door Aris Gavesz. Kiel verzekerd in het olieslagerscontract. Doordat de molen in bezit was van dit slagwerk mocht hij hierin worden opgenomen. De molen zelf werd op 20 juli 1734 verzekerd bij hetzelfde contract.

Op 7 mei 1754 kwam de molen in bezit van Gerrit Arisz. Kiel. Hij was nog steeds eigenaar van de molen toen die op 6 oktober 1771 verbrandde. Echter kreeg Gerrit Kiel niets uitbetaald van het olieslagerscontract door een nalatigheid van zijn zijde. Het erf van De Vos werd in 1772 verkocht aan Jan Lely, voor ƒ 875.

- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968
- "Gedenkboek van het olieslagerscontract" 1912

trivia
Pel- en oliemolen "de Vos", achtkante bovenkruier met schuren, te Wormerveer aan de Zaan en de Noorddijk ten noorden van het dorp. Bouwjaar 1689, verbrand in 1771.

De locatie is een schatting gebaseerd op de beschrijving.